Hjortsouvlaki

Souvlaki hittar man i Grekland där de marinerade spetten ofta serveras med rostad klyftpotatis och tzatziki. Men i stället för potatis bjuder vi här på en ljummen grekisk sallad.

4 personer

Ingredienser

SOUVLAKI:

  • 600 g entrecôte av dovvilt eller rådjur

MARINAD:

  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk hackad färsk oregano
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk salt

VARM FETAOSTSALLAD:

  • 200 g fetaost
  • 3 tomater
  • 1 tsk oregano
  • 1–2 salladslökar
  • 1/2 gurka
  • isbergssallad
  • 1 dl kalamataoliver
  • olivolja
  • nymalen svartpeppar
  • aluminiumfolie

TZATZIKI:

  • 1/2 gurka
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • ev salt
  • nymalen svartpeppar
  • pressad citron
  • olivolja

TILLBEHÖR:

  • grekiskt lantbröd
  • citronklyftor

Gör så här

1. Putsa köttet och skär det i 2 cm stora kuber. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg i köttbitarna och låt marinera i minst 30 min, gärna längre.

2. Lägg ut aluminiumfolie, ca 30 x 30 cm, på en bänk. Lägg på fetaosten. Tärna tomaterna och fördela över osten. Strö över torkad oregano, ringla över lite olivolja och avsluta med lite nymalen svartpeppar. Vik samman folien.

3. TZATZIKI: Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en sil, strö över salt och låt rinna av i ca 10 min. Pressa ur vätskan. Blanda gurka med yoghurt, pressad vitlök, salt och peppar. Smaka av med pressad citron och olivolja.

4. Tänd grillen. Lägg på foliepaketet. Trä köttet på spett och grilla dem runt om i 10–15 min.

5. Bryt under tiden isbergssalladen i mindre bitar. Skiva gurka och salladslök. Blanda på ett stort fat.

6. SERVERING: Fördela den varma fetaosten med tomater på salladsbädden, strö över oliver och lite olivolja, lägg på spetten, citronklyftor och servera med tzatziki och gott lantbröd.

Tips! Salladen kan också göras i portionspaket. Fördela då fetaost och tomat i fyra foliepaket och lägg upp salladen på tallrikar direkt. Avsluta med foliepaket och spett.