Rökmarinerad dovytterfilé med grönsaker på ricottabädd
En somrig grillrätt där köttet med fördel kan marineras redan dagen före grillningen.
Det är lättare att grilla köttet jämnt om det är rumstempererat innan du lägger det på grillen.
Gör så här:
1. Skiva köttet i 2 cm tjocka skivor. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i köttskivorna och vänd så att alla ytor täcks av marinad. Låt marinera minst en timme, gärna över natten.
2. KRONÄRTSKOCKSRÖRA: Häll av vattnet från kronärtskockorna och lägg dem i en smal bunke. Tillsätt olivolja, vinäger, riven ost och salt. Mixa till en slät kräm och smaka av med ev mer salt och peppar. Skär gräs-
löken fint och blanda med krämen.
3. Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatis och grönsaker. Dela squash, aubergine och
potatis i stora bitar. Skala och klyfta löken.
4. Lägg först potatisen i en rymlig ugnssäker form med olivolja, salt och peppar, skaka om. Rosta mitt i ugnen i 10 min. Lägg i grönsakerna och rosta ytterligare 30 min.
5. Blanda ricottaosten med rivet citronskal och pressad citronsaft samt pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
6. Trä köttet på grillspett och grilla runt om i ca 6 min till fin färg utan att köttet är genomstekt.
7. Bred ut krämen på ett stort fat och lägg på grönsakerna när de är rostade. Garnera med solrosfrön och timjan. Servera genast med grillat kött och kronärtskocksröra.
Tips! Rökig smak
Hickory Smoked Liquid är en flytande rökarom som förstärker den grillade smaken. Aromen produceras av spån från olika trädslag, bland annat hickory som förbränns. Röken passerar genom kallt vatten som tar åt sig smak. Vattnet kondenseras och filtreras för att avlägsna oönskade ämnen.