Saltrulle i wrap

Rullen är en smakrik, men hårt arbetande muskel som sitter mellan ytter- och innerlår. Den kan lätt förväxlas med en filé utseendemässigt, men ska tillagas på ett helt annat vis. Att koka saltrulle är en gammal metod som ger god smak och saftighet till rullen som passar att serveras både varm och kall.

1 saltrulle

Ingredienser

TILL 1 SALTRULLE

  • 1 kg älgrulle
  • 2 liter vatten
  • 5 msk salt
  • 4 msk strösocker

BULJONG TILL KOKNING

  • 2 l vatten
  • 3 msk vilt- eller kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 10 vitpepparkorn

TILLBEHÖR

  • pepparrotsost
  • tunnbröd
  • sallad

Gör så här:

  1. Putsa rullen fri från hinnor. Blanda vatten med salt och socker i en bunke och vispa tills salt och socker löst sig. Lägg i rullen och en tallrik ovanpå som håller rullen under ytan. Ställ kallt i 2–3 dagar.
  2. Koka upp vatten med fond och soja. Ta upp rullen ur saltlaken och lägg ner den i buljongen. Koka upp och skumma.
  3. Skala lök och morötter och skär dem i bitar. Lägg bitarna i buljongen med pepparkorn och låt sjuda under lock i ca 1 1/2 timme tills köttets innertemperatur är 85°. Känn med en sticka att köttet är mört.
  4. Låt rullen kallna i lagen om den ska användas som pålägg. Ställ ut den om det är kallt ute så kyls den snabbt.
  5. Ta upp rullen och skiva den tunt med vass kniv eller i skärmaskin.
  6. WRAP: Bred pepparrotsost på brödet, lägg på saltrulleskivor och sallad. Rulla samman och packa i ryggsäcken.