Fråga oss!

Välkommen till Jakt & Jägares frågeforum där våra experter svarar på frågor om jakt, vapen och hundar. Har du en fråga? Klicka då på ”ställ din fråga” och fyll i formuläret, eller mejla frågan till redaktionen@jaktojagare.se.

Ställ din fråga
  • Fredrik Franzén

    Vapenhistoria

  • Jens Gustafsson

    Jakt, viltvård och juridik

  • Mikael Hultnäs

    Jakt, viltvård och juridik

  • Oskar Fredrik Jonsson

    Vapen och skytte

  • Jimmy Låås

    Jakt, eftersök och hund

  • Jakt

    Vem tillfaller vildsvin vid eftersök?

    Min fråga gäller eftersök, framför allt på vildsvin.
    Säg att jag är ute och jagar i spannmålen, skadeskjuter en gris och släpper hunden som ställer grisen på någon annans mark och jag kommer till ett avslut. Tillfaller grisen den marken då? Måste jag anmäla till jakträttshavare nästa dag att jag har avlivat en skadeskjuten gris där? Hur vet man vems mark man är på om grisen går långt?
    Kristoffer

    Svar:

    Jaktlagens paragraf 28 talar om för oss jägare att vi, när vi skadeskjuter ett vilt, är tvungna att göra det som krävs för att spåra upp och avliva detta vilt.
    Det är dock bara om viltet är älg, hjort eller rådjur som lagen tar upp att vi måste kontakta jakträttshavaren, markägaren eller i sista hand Polismyndigheten när vi ska gå in på annans mark för att utföra eftersöket. Följaktligen gäller lagen inte vildsvin.
    Jag vill ändå starkt rekommendera att du alltid tar kontakt med markgrannen innan du som jägare går in på dennes mark för att utföra ett eftersök, då det minskar risken för missförstånd och osämja och känns tryggare för alla inblandade.
    Oavsett var eftersöket startar tillfaller viltet alltid jakträttshavaren på den mark där viltet till slut dör. Och det är din skyldighet att kontakta denna jakträttshavare, så att han eller hon får möjlighet att ta hand om viltet.
    När det gäller att ta reda på vems mark det är, eller vem som är jakträttshavare, kan det ibland vara lite knepigt. Ett tips är att innan jakten börjar ta reda på så mycket information om markgrannarna som möjligt, via Lantmäteriet, kommunens markkartor eller genom att helt enkelt ringa runt bland grannar och jaktkamrater.

    Jimmy Låås, 17 februari 2023
  • Jakt

    När bör vi skjuta dovhjort?

    Vi har gott om dovhjort där jag jagar och frågan kom upp i laget hur vi ska göra med handjur. Vissa tycker att vi ska vänta med att skjuta dem till efter nyår, för att de inte ska ha kvar någon brunstsmak. Vad tycker ni?
    Bengt-Göran

    Svar:

    Dovhjortarnas (handjurens) kött kan ta smak under brunsten. Det verkar dock vara skillnad mellan individerna, och dessutom är vissa människor olika känsliga för smaken och lukten.
    Brunstuppehållet för dovhjort gäller den 21 oktober–15 november, och under denna tid är inte handjuren lovliga. Jag har själv varit med och skjutit handjur både dagarna före och dagarna efter uppehållet utan att uppleva att de har haft någon påtaglig lukt eller smak. Samtidigt har jag skjutit handjur i september som jag tyckt har luktat illa. I år hörde jag den första brunsthjorten redan den 3 oktober, så helt klart är att tiden för brunst kan skilja sig kraftigt åt.
    Det är tyvärr svårt att ge några generella rekommendationer när man kan vara säker på att köttet är bra. Jag tycker att ansvaret ska läggas på varje jägare att avgöra, och syftet måste naturligtvis vara att köttet ska vara bra och gå att ta rätt på. Om en jägare fäller ett djur där köttet inte är gott och därmed kasseras får denna jägare lära sig läxan och fatta ett annat beslut nästa gång.

    Jens Gustafsson, 30 november 2022
  • Jakt

    Får jag använda sikte vid hagelprovet?

    Jag håller på att ta jägarexamen och har tränat hagelskytte med en kompis som har ett hagelgevär med ett rödpunktssikte på. Får jag använda ett vapen med sikte när jag gör mitt hagelprov?
    Nils

    Svar:

    Det är tillåtet att använda ett hagelgevär med ett rödpunktssikte vid provet.
    Grundregeln är att de vapen och riktmedel som är tillåtna vid jakt också är tillåtna vid jägarexamensproven.

    Jimmy Låås, 4 november 2022
  • Jakt

    Är drönare tillåtna vid eftersök?

    Får drönare användas vid eftersök på trafikskadat eller påskjutet vilt?
    Mats

    Svar:

    Tack för din intressanta och högst aktuella fråga.
    Jag vill börja med att klargöra att eftersök är jakt och att det inte är tillåtet att använda motordrivna fortskaffningsmedel vid jakt, enligt 31 § jaktlagen.
    Det står dock i 28 § jaktlagen att ”jägaren ska vidta de åtgärder som krävs” för att hitta skadat vilt. Vid eftersök kan vi normalt sett använda motordrivna fordon om vi kan motivera det med syfte att förkorta viltets lidande, eller för att minska risken för att människor eller egendom kommer till skada vid eftersöket. Och i ett sådant fall skulle det sannolikt gå att motivera att även drönare kan användas. Det är dock viktigt att komma ihåg att det ska kunna motiveras med djurets lidande och säkerhet. Personligen kan jag inte komma på så många lägen där jag skulle ha valt en drönare för att utföra eftersök.
    När det gäller trafikeftersöken rekommenderar jag att du pratar med din länsansvariga polis för att se vad myndigheten lokalt tycker om användandet av drönare i sin region, då du som trafikeftersöksjägare jobbar på uppdrag av Polisen.
    Om det är så att du anser att det går att motivera användandet av motorfordonet drönare vid ett specifikt eftersök bör du också komma ihåg att läsa regelverket hos Transportstyrelsen för var och när du får ha en drönare i luften.

    Jimmy Låås, 31 oktober 2022
  • Jakt

    Kan vi begära att arrendeavgiften sänks?

    En tredjedel av vår jaktmark har tillfälligt gjorts omöjlig att jaga på. Det pågår ett arbete med nytt ställverk och en ny kraftledning från en vindkraftspark. Arbetet har pågått under hela året, och kommer att pågå minst jaktsäsongen ut. Nu kan vi inte jaga på den del av marken där arbetet pågår. Det förekommer sprängning och mycket grävande. Arbetet pågår hela veckorna utan avbrott för helger.
    Finns det möjlighet att få någon form av ersättning? Vi betalar ju samma arrendeavgift som vanligt.
    Tore

    Svar:

    Det är helt och hållet en fråga som regleras mellan er som nyttjanderättshavare och markägaren. Jag rekommenderar er att ta kontakt med markägaren för att försöka få till stånd en sänkning av priset, vilket på flera sätt känns skäligt om det ni står ut med är en inskränkning utöver vad som kan förväntas inom ramen för till exempel normalt jord- eller skogsbruk.

    Jens Gustafsson, 20 oktober 2022
  • Jakt

    Vilka kronhjortar är lovliga?

    Jag tycker att det är lite oklart vad som gäller för jakt på kronhjort. Har läst alla jakttidtabeller, till och med ringt till länsstyrelsen. Men jag är fortfarande osäker, så snälla hjälp mig.
    Har en mark i Skåne, närmare bestämt i Klippans kommun, som är utanför kronhjortsskötselområde. Jag menar nog att alla kronhjortar är lovliga, men länsstyrelsen sa att endast kalv är lovliga för oss.
    Mats

    Svar:

    Om ni ligger utanför kronhjortsskötselområdena är jakttiden 8/10–31/1. Ni får under denna tid jaga kron av alla kön och storlekar. Det här gäller enbart i Skåne län. Glöm inte att allt kronvilt som fälls ska anmälas till länsstyrelsen.

    Mikael Hultnäs, 6 oktober 2022
  • Jakt

    Får jag använda skjutstöd på provet?

    Jag håller på att plugga till jägarexamen och ska snart skriva det teoretiska provet. Det känner jag mig rätt säker på. Jag har dock haft problem med att skjuta på älgen, då jag tycker att geväret blir tungt ganska så snabbt. Fick dock höra av en kompis att jag får använda skjutstöd på älgen. Stämmer det?
    Sara

    Svar:

    Ja, det stämmer. Vid högviltsprovet (älgen) får du använda ett skjutstöd eller en skjutkäpp som har max en stödpunkt i marken. Om du använder ett så kallat björnstöd är det max en stödpunkt i midjan som gäller.
    Jag rekommenderar nya jägare att lära sig att skjuta med skjutkäpp. Det är ett mycket bra och säkert sätt att skjuta på eftersom det reducerar både vikt och vingel vid skottillfället.

    Jimmy Låås, 30 september 2022
  • Jakt

    Har det blivit enklare att sälja vildsvinskött?

    Jaktsäsongen står för dörren. För något år sedan var det mycket snack om att jägarna skulle få sälja vildsvinskött direkt till sina kompisar. Blev det något av det?
    Ludwig

    Svar:

    Det genomfördes ett större arbete i Livsmedelsverkets regi för att möjliggöra försäljning av vildsvinskött från jägare direkt till konsument. Ett flertal intresseorganisationer, däribland JRF, var inblandade i arbetet.
    Resultatet blev ett förslag, som i JRF:s tycke var ganska krångligt men i alla fall tillät försäljning direkt från jägare till konsument. Förslaget skickades till regeringen för ungefär ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har inte mycket hänt, och det är tyvärr fortfarande så att jägare inte får sälja vildsvinskött till sina vänner utan att det har passerat en vilthanteringsanläggning.

    Mikael Hultnäs, 30 september 2022
  • Jakt

    När på dygnet får man jaga älg med hund?

    Förra året kom nya jakttider vilket också innebar att man ändrade tiden på dygnet för när man får jaga älg. Vi har haft en del diskussioner i jaktlaget kring om man får jaga med hund under hela tiden jakten är tillåten. Vad gäller?
    Nilsson

    Svar:

    Det stämmer att man under fjolåret ändrade ett flertal jakttider, både kring vilka arter som får jagas, vilka datum man får jaga samt tider på dygnet när arterna får jagas.
    För älgen har jakten tidigare avslutats i samband med solens nedgång. Denna tid har nu ändrats och man får jaga älg även en timme efter solens nedgång. Jakten får dock endast bedrivas som vak- eller smygjakt under tiden från solens nedgång och en timme framåt, således är det inte tillåtet att använda hund.

    Mikael Hultnäs, 30 september 2022
  • Jakt

    I vilken ordning ska proven göras?

    Jag vill ta jägarexamen för att kunna jaga älg med några kompisar. När jag pratat med folk förstår jag det som att jag måste börja med teorin, för att sedan göra uppskjutning för hagelgevär och efter det för älgstudsare. Men vissa säger också att jag kan göra uppskjutningen för älgstudsare direkt. Vad gäller?
    Tony

    Svar:

    Du måste alltid ha skrivit godkänt på det teoretiska provet för att få gå vidare till de olika uppskjutningarna. Man kan grovt säga att uppskjutningarna är uppdelade i hagelgevär och kulgevär.
    Om det är en älgstudsare som du vill ha så är den korrekta benämningen kulgevär klass 1. För att ha en godkänd examen för kulgevär klass 1, som är den högsta klassen av kulgevär, måste du efter godkänt teoriprov klara av säker kulgevärshantering och efter det momenten precisionsskytte och högviltsprov. Du behöver alltså inte skjuta upp för hagelgevär om den jakten inte intresserar dig.
    När dessa moment är godkända kan du ansöka om vapenlicens hos Polisen.
    Se gärna filmen om jägarexamen på Jägarnas Riksförbunds Youtube-kanal.

    Jimmy Låås, 9 september 2022