Fråga oss!

Välkommen till Jakt & Jägares frågeforum där våra experter svarar på frågor om jakt, vapen och hundar. Har du en fråga? Klicka då på ”ställ din fråga” och fyll i formuläret, eller mejla frågan till redaktionen@jaktojagare.se.

Ställ din fråga
  • Fredrik Franzén

    Vapenhistoria

  • Jens Gustafsson

    Jakt, viltvård och juridik

  • Mikael Hultnäs

    Jakt, viltvård och juridik

  • Oskar Fredrik Jonsson

    Vapen och skytte

  • Jimmy Låås

    Jakt, eftersök och hund

  • Juridik

    Har bonden eller jag jakträtt?

    Jag undrar vad som gäller vid ett jordbruksarrende på samma mark som jag har jaktarrende på. Vem har jakträtten på marken om inte jakten är fråntagen på jordbruksarrendet? Jag har jaktkontrakt på marken på all jakt. Nu säger bonden som har jordbruksarrende på samma mark att han automatiskt har jakträtten på marken som han arrenderar.
    Magnus

    Svar:

    Grundregeln anger att jakträtten ingår vid ett jordbruksarrende om det inte särskilt undantas. I dagsläget är det dock kutym att markägaren skiljer på jordbruksarrende och jakträttsupplåtelse, även om det fortfarande förekommer att jordbruksarrendatorn har jakträtten också. Jakträtten går naturligtvis inte att upplåta två gånger (både till jordbrukaren och någon annan person) vilket innebär att ett av era avtal är ogiltigt.
    Jag rekommenderar att du för dialogen vidare med markägaren för att klargöra hur det faktiskt ligger till och vilka formuleringar som finns i respektive avtal.

    Jens Gustafsson, 19 januari 2023
  • Juridik

    Måste hund användas vid vildsvinseftersök?

    Jag har byggt mig en vildsvinsåtel och tänker premiärjaga när det väl blir snö. Om jag skjuter på ett vildsvin som går därifrån, men jag kan följa spåret i snön och tror att vildsvinet ligger dött, måste jag då vänta på en eftersökshund innan jag börjar spåra?
    Bernt

    Svar:

    Enligt jaktlagen finns det inget formellt krav på att man måste använda en eftersökshund, utan kravet är att en sådan hund ska kunna finnas på skottplatsen inom två timmar från skottet (när man jagar vildsvin, och några andra arter).
    Det kan absolut finnas tillfällen då det är lämpligt att spåra utan hund, för att man misstänker att vildsvinet som är påskjutet ligger dött. Likväl kan det finnas tillfällen där spårning utan hund är att föredra, även om viltet misstänks leva. Ett sådant exempel kan vara vid jakt i djup snö där spårning utan hund kan leda till en enklare skottchans i legan.
    Lagkravet är dock en viktig markering och tydliggör att hunden är jägarens bästa vän, och om du som skytt är det allra minsta osäker på hur det har gått ska du alltid vänta in hunden.
    Det finns också fler skäl att vänta en stund. Exakt hur länge får avgöras från fall till fall. Men en tumregel kan vara att vänta ungefär en timme för att djuret ska kunna uppsöka sårlega och i bästa fall dö innan eftersöket ens påbörjas.
    Men, som sagt – ingen regel utan undantag och varje enskilt eftersök är unikt.

    Jens Gustafsson, 10 januari 2023
  • Juridik

    Måste jag och min fru skriva lånelicens?

    Jag och min fru delar ibland på våra vapen, det vill säga hon har ibland mitt och jag har ibland hennes. Det är ju inga konstigheter när vi är ute tillsammans.
    Men, min fråga är: Måste vi skriva lånelicens om till exempel jag tar hennes vapen med mig på jakt och hon inte är med? Eller räcker det att jag har hennes licens med mig, och givetvis min för motsvarande vapen?
    Wille

    Svar:

    Om man lånar vapen inom samma familj (hustru räknas ju som inom familjen) behöver man inte skriva några särskilda papper, utan då räcker det att man i stället medtar originallicensen vid lån.

    Jens Gustafsson, 14 december 2022
  • Juridik

    Måste vapenlicenserna vara med vid jakten?

    I mitt älgjaktlag anges att vapenlicenserna måste vara med vid jakten. När jag ifrågasatte det hävdade jaktledaren att det är ett lagkrav, men jag kan inte hitta det. Vad är det som gäller?
    Liselott Johansson

    Svar:

    I jaktförordningen 12 kap. 3 § anges att huvudregeln är att den som har tillstånd att inneha skjutvapen är skyldig att ha med sig tillståndsbeviset, licensen, när denne medför vapnet, eller när någon annan som har lånat vapnet medför det i tillståndshavarens närvaro.
    Det görs dock ett undantag till denna huvudregel. Om det är fråga om jaktvapen (det finns undantag för målskyttevapen, men det berör vi inte här) får tillståndshavaren i stället ha med sig jaktkort som är försett med en anteckning av en tjänsteman vid Polismyndigheten, eller två trovärdiga personer som intygar att det tillståndsbevis som gäller för vapnet har visats upp för dem.
    Alltså finns det inget strikt lagkrav på att du måste medföra originallicensen, utan det finns möjlighet att anteckna vapnets licensuppgifter på ditt statliga jaktkort, och få det bevittnat enligt ovan, och då räcker det att medföra jaktkortet.

    Jens Gustafsson, 30 november 2022
  • Juridik

    Måste man anmäla alla viltolyckor?

    Min kursledare för jägarexamen sa att man måste anmäla alla viltolyckor, även för små djur. Jag tycker att det verkar lite konstigt, men vad gäller egentligen?
    Alexander

    Svar:

    Det är inte ett lagkrav att rapportera alla viltolyckor till Polisen. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.
    Att inte rapportera in en viltolycka med ovanstående vilt är ett jaktbrott och ger i normalfallet böter.
    Vid viltolycka ring 112.

    Jimmy Låås, 4 november 2022
  • Juridik

    Får man använda elcykel vid jakt?

    Elcyklar blir ju allt populärare. Är de tillåtna att använda vid jakt?
    Stina

    Svar:

    Förbudet som finns gäller för ”motordrivna fortskaffningsmedel”. Dessa får inte användas för att jaga från. Man får inte heller använda dem för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.
    En cykel är ett fortskaffningsmedel och om cykeln är försedd med elmotor är den motordriven. En elmotor i detta fall är detsamma som en förbränningsmotor. Följaktligen får man inte använda en elcykel vid jakt. En vanlig cykel som drivs av cyklistens egen kropp är dock tillåten att använda vid jakt.

    Jens Gustafsson, 4 november 2022
  • Juridik

    Måste hund finnas att tillgå vid ripjakt?

    Jag har precis köpt en lägenhet i Åre och tänker att jag ska passa på att jaga lite när vi är uppe på semester. Jag har snöat in på ripjakt, men undrar om jag måste ha tillgång till en hund för att få jaga ripa?
    Tomas

    Svar:

    Om jakten bedrivs på barmark måste du ha tillgång till en markerande eller apporterande hund under dygnets mörka timmar, det vill säga från solens nedgång till en timme före solens uppgång. Under dagtid finns inget formellt krav på att en hund ska medföras.
    Om jakten sker på snötäckt mark finns inga som helst krav på att en apporterande eller markerande hund medförs.
    Det innebär att du, under barmarkssäsongen, kan jaga ripa genom att till exempel gå sakta fram i terrängen och skjuta fågel på uppflog. Det ska dock nämnas att denna jaktmetod är svår och ställer höga krav på dig som jägare. Även om du skjuter ner en fågel kan den vara svår att hitta utan hund, och en vingskjuten ripa kan lätt löpa undan innan du hinner fram. Min rekommendation blir alltså att du faktiskt har med dig en apporterande eller markerande hund, även om lagen inte kräver det. Ripjakt på barmark är dessutom väldigt trevligt med en stående hund.
    Under årstiden när marken är täckt av snö bedrivs jakten på ett annat sätt. Då jagas ripan gärna som smygjakt med finkalibriga gevär, till exempel .22 LR, och då används som regel inte hund. Denna jaktform passar alldeles utmärkt för den jägare som saknar hund. Kom ihåg att fjällen kan vara ogästvänliga och att det är viktigt att tänka på säkerheten, till exempel bör någon känna till vilken rutt som du tänker ta och du bör ha någon som kan slå larm om du inte är tillbaka på utsatt tid.

    Jens Gustafsson, 4 november 2022
  • Juridik

    Skjuta vilt på annans mark?

    Om någon skjuter vilt på min mark utan tillstånd, vad gäller då?
    Jan

    Svar:

    Det handlar om ett jaktbrott i enlighet med jaktlagen 10 §, som anger att fastighetsägaren har jakträtt på en fastighet (om jakträtten inte upplåts till annan).
    Det finns dock vissa undantag. Till exempel enligt jaktförordningen 40 c §, som anger att man i vissa fall får avliva sjukt och skadat vilt även på andras fastigheter. Men då gäller rekvisiten att viltet ska vara just sjukt eller skadat och att avlivningen sker av djurskyddsskäl.
    Om du misstänker att någon har skjutit vilt på din mark utan tillstånd ska du polisanmäla det, så får rättsväsendet bedöma vad som har skett och om det ligger inom eller utom lagens råmärken.

    Jens Gustafsson, 1 november 2022
  • Juridik

    Får vi köra bort cyklister?

    På vår mark har vi problem med mountainbikecyklister som stör jakten. Vi sätter upp skyltar om att jakt pågår, men det tar cyklisterna ingen hänsyn till. När vi försöker prata med dem blir de upprörda och börjar gasta om allemansrätten, men enligt den får ju inte jakt försvåras eller hindras. Vad kan vi göra?
    Roine

    Svar:

    Att det jagas på ett ställe betyder inte att allemansrättsligt nyttjande av marken, till exempel bärplockning eller liknande, förhindras. Däremot är det förbjudet att medvetet hindra, försvåra eller störa jaktutövning. Här handlar det alltså om att bevisa att cyklisterna har till syfte att störa, vilket kan vara svårt. Om ni, å andra sidan, meddelar att jakt pågår och de ändå väljer att cykla kan man eventuellt hävda att de medvetet stör.
    Om ni inte kommer någon vart med dialog är det enda alternativ som är kvar att kontakta polisen. Dokumentera gärna så långt som möjligt vad som händer, vad ni har gjort och vid vilka tillfällen som ni har bett dem cykla på annat håll och de har vägrat. Ju fler händelser och ju bättre bevisning ni själva kan bidra med desto bättre är det.
    Om det är så att deras cyklande sker i terräng och de skadar marken som de cyklar på, genom att det skapas stigar eller så, kan ni även kontakta markägaren då allemansrättsligt nyttjande inte får skada fastigheter.

    Jens Gustafsson, 28 oktober 2022
  • Juridik

    Får jag avliva ett trafikskadat rådjur?

    Jag undrar vad som gäller om jag som jägare kommer fram till en olycksplats där ett rådjur har blivit påkört men fortfarande lever. Får jag avliva rådjuret även om jag inte är eftersöksjägare?
    Bosse

    Svar:

    Ja, det får du, om djuret lider och du anser att det behöver avlivas. Vi stödjer oss då mot jaktförordningens paragraf 40 c: ”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”
    Det är inte bara jägare som berörs av paragraf 40 c, utan alla som anträffar ett djur i ett sådant tillstånd. Det betyder också att jaktmedel (vapen) inte är reglerat i detta fall, utan du ska avliva djuret så effektivt och smärtfritt som möjligt.
    Det är dock viktigt att skilja på att anträffa och att eftersöka. Paragraf 40 c gäller alltså om du ”råkar” hitta ett skadat djur, inte om du söker upp det som vid till exempel ett eftersök.

    Jimmy Låås, 30 september 2022