Helgrillad viltentrecote med röd och vit sås

Det vilda köttet har mycket smak och passar bra tillsammans med två goda, kryddiga såser som båda kan göras klara dagen före.

4 pers

Ingredienser

HELGRILLAD ENTRECOTE

  • 600 g entrecôte av hjort eller älg
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk japansk soja

RÖD SÅS

  • 2 dl tomatketchup
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 lime, skal och saft

VIT SÅS

  • 1 ägg
  • 2 tsk fransk senap, dijon
  • 1 msk riven pepparrot från tub
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl majs- eller rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

TILLBEHÖR

  • rostad färsk potatis

Gör så här:

1. Putsa köttet och lägg den hela biten i en plastpåse med olja och soja. Marinera i rumstemperatur i minst en timme. 

2. RÖD SÅS: Blanda samtliga ingredienser till såsen och låt stå medan köttet marinerar.

3. VIT SÅS: Knäck ägget i en hög och smal bunke. Tillsätt senap, riven pepparrot och vinäger. Mixa samman under tiden som oljan hälls i en fin stråle. Om såsen blir för tjock kan den spädas med lite kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.

4. Grilla köttet runt om så att det får fin färg. Lägg det åt sidan och grilla klart på indirekt värme till 56° innertemperatur. Låt köttet vila och skär det sedan i skivor. Servera genast med såser och ugnsrostad potatis.

Tips! Rostad potatis

Sätt ugnen på 225°.  Tvätta potatisen. Vänd den med olivolja, salt och peppar i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen i 30–40 min. Känn efter med en sticka att den är klar.