Vild portergryta

En lättlagad gryta som passar till både vardag och fest. Porter ger en mustig, djup smak till såsen och syltlök och cornichoner ger krispighet.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Värm ugnen till 150°.

2. Hetta upp 1 msk olja i en vid stekpanna och stek köttet i omgångar på hög värme så att det får färg runt om. Lägg över köttet allteftersom i en ugnssäker gryta.

3. Skala och skär löken i tjocka skivor eller klyftor. Stek dem i stekpannan på medelstark värme i resten av oljan i ca 10 minuter tills löken har mjuknat och fått en gyllene färg. Strö över mjöl och låt fräsa ytterligare ett par minuter.

4. Häll i portern lite i taget under omrörning. Rör väl så att all smak från pannan följer med när lök och porter hälls i grytan med köttet.

5. Dra grytan till den varma plattan, tillsätt vatten, viltfond, timjan och svartpeppar. Låt koka upp, lägg på lock och ställ grytan i ugnen. Låt stå i 1 1/2 timme.

6. Skala och tärna morötterna fint. Skölj och halvera champinjonerna eller grovhacka kantarellerna. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen så att den får färg.

7. Ta ut grytan ur ugnen och rör i morotstärningar och svamp. Lägg på locket och ställ tillbaka grytan i ugnen i ytterligare 1/2 timme.

8. Ta ut grytan, smaka av med salt och eventuellt mer peppar. Rör i syltlök, cornichoner och hälften av persiljan. Strö resten av persiljan över grytan vid servering. Servera med potatismos, pasta eller ris.

Tips! Gör gärna dubbel sats när du är i gång. En gryta passar att frysa in i mindre portioner till matlådan eller en senare middag. Hållbarhet i frysen är max 6 månader.

6–8 personer

Ingredienser

TILL 6–8 PERS:

  • 3 msk rapsolja
  • 1 1/2 kg grytbitar av vilt, t ex älg eller hjort
  • 4 gula lökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 flaska porter, 5 dl
  • 5 dl vatten
  • 3 msk viltfond
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 morötter
  • Ca 450 g champinjoner eller kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl syltlök
  • 20 cornichoner
  • 1 dl hackad persilja

TILLBEHÖR:

  • potatismos, pasta eller ris
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
6–8 personer

Ingredienser

TILL 6–8 PERS:

  • 3 msk rapsolja
  • 1 1/2 kg grytbitar av vilt, t ex älg eller hjort
  • 4 gula lökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 flaska porter, 5 dl
  • 5 dl vatten
  • 3 msk viltfond
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 morötter
  • Ca 450 g champinjoner eller kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl syltlök
  • 20 cornichoner
  • 1 dl hackad persilja

TILLBEHÖR:

  • potatismos, pasta eller ris