Vild portergryta
En lättlagad gryta som passar till både vardag och fest. Porter ger en mustig, djup smak till såsen och syltlök och cornichoner ger krispighet.
Gör så här:
1. Värm ugnen till 150°.
2. Hetta upp 1 msk olja i en vid stekpanna och stek köttet i omgångar på hög värme så att det får färg runt om. Lägg över köttet allteftersom i en ugnssäker gryta.
3. Skala och skär löken i tjocka skivor eller klyftor. Stek dem i stekpannan på medelstark värme i resten av oljan i ca 10 minuter tills löken har mjuknat och fått en gyllene färg. Strö över mjöl och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
4. Häll i portern lite i taget under omrörning. Rör väl så att all smak från pannan följer med när lök och porter hälls i grytan med köttet.
5. Dra grytan till den varma plattan, tillsätt vatten, viltfond, timjan och svartpeppar. Låt koka upp, lägg på lock och ställ grytan i ugnen. Låt stå i 1 1/2 timme.
6. Skala och tärna morötterna fint. Skölj och halvera champinjonerna eller grovhacka kantarellerna. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen så att den får färg.
7. Ta ut grytan ur ugnen och rör i morotstärningar och svamp. Lägg på locket och ställ tillbaka grytan i ugnen i ytterligare 1/2 timme.
8. Ta ut grytan, smaka av med salt och eventuellt mer peppar. Rör i syltlök, cornichoner och hälften av persiljan. Strö resten av persiljan över grytan vid servering. Servera med potatismos, pasta eller ris.
Tips! Gör gärna dubbel sats när du är i gång. En gryta passar att frysa in i mindre portioner till matlådan eller en senare middag. Hållbarhet i frysen är max 6 månader.