Vild portergryta

En lättlagad gryta som passar till både vardag och fest. Porter ger en mustig, djup smak till såsen och syltlök och cornichoner ger krispighet.

6–8 personer

Ingredienser

TILL 6–8 PERS:

  • 3 msk rapsolja
  • 1 1/2 kg grytbitar av vilt, t ex älg eller hjort
  • 4 gula lökar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 flaska porter, 5 dl
  • 5 dl vatten
  • 3 msk viltfond
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 morötter
  • Ca 450 g champinjoner eller kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl syltlök
  • 20 cornichoner
  • 1 dl hackad persilja

TILLBEHÖR:

  • potatismos, pasta eller ris

Gör så här:

1. Värm ugnen till 150°.

2. Hetta upp 1 msk olja i en vid stekpanna och stek köttet i omgångar på hög värme så att det får färg runt om. Lägg över köttet allteftersom i en ugnssäker gryta.

3. Skala och skär löken i tjocka skivor eller klyftor. Stek dem i stekpannan på medelstark värme i resten av oljan i ca 10 minuter tills löken har mjuknat och fått en gyllene färg. Strö över mjöl och låt fräsa ytterligare ett par minuter.

4. Häll i portern lite i taget under omrörning. Rör väl så att all smak från pannan följer med när lök och porter hälls i grytan med köttet.

5. Dra grytan till den varma plattan, tillsätt vatten, viltfond, timjan och svartpeppar. Låt koka upp, lägg på lock och ställ grytan i ugnen. Låt stå i 1 1/2 timme.

6. Skala och tärna morötterna fint. Skölj och halvera champinjonerna eller grovhacka kantarellerna. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek svampen så att den får färg.

7. Ta ut grytan ur ugnen och rör i morotstärningar och svamp. Lägg på locket och ställ tillbaka grytan i ugnen i ytterligare 1/2 timme.

8. Ta ut grytan, smaka av med salt och eventuellt mer peppar. Rör i syltlök, cornichoner och hälften av persiljan. Strö resten av persiljan över grytan vid servering. Servera med potatismos, pasta eller ris.

Tips! Gör gärna dubbel sats när du är i gång. En gryta passar att frysa in i mindre portioner till matlådan eller en senare middag. Hållbarhet i frysen är max 6 månader.