Viltbuljong med svamp

Buljongen är en viktig komponent i en välsmakande måltid. Oavsett om buljongen serveras som den är eller som bas i en sås eller gryta gör Gustav sin egen buljong av ben från rådjur eller annat vilt. Reducera buljongen ytterligare så blir den en god sås till vilt.

3–4 liter

Ingredienser

TILL 3–4 LITER FÄRDIG BULJONG:

  • ben från 1 rådjur, sadel
  • och två lårben, delade
  • 3 medelstora gula lökar, 300 g
  • 2 msk smör
  • 15 g hel svartpeppar, 1 1/2 msk
  • 30 g backtimjan, färsk
  • 1/2 liter torkad svamp, t ex karljohan, champinjon eller shiitake
  • 70 cl torr sherry
  • vatten så att det täcker
  • salt
  • sherryvinäger

TILLBEHÖR:

  • enokisvamp
  • hackad gräslök
  • karljohan-olja eller
  • annan olja med svampsmak

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°. Lägg rådjursbenen i en ugnsform och rosta mitt i ugnen i ca 30 min.

2. Skala och hacka löken. Låt den svettas i smör i en stekpanna tills den blir glansig men utan att ta färg. Tillsätt svartpeppar och timjan. Lägg över löken i en stor gryta. Tillsätt den torkade svampen och de rostade benen. Häll i en flaska torr sherry och vatten så att det täcker benen.

3. Koka upp och låt sjuda länge. Grytan kan sättas in i ugnen på 90–100° och stå i värmen över natten, ca 8 timmar.

4. Sila buljongen till en ren gryta och låt reducera till 3–4 liter. Smaka av med salt och sherryvinäger. 

5. SERVERING: Värm buljongen och häll upp i 4 skålar. Lägg i enokisvamparna råa, de suger åt sig smaken bättre då. Tillsätt rikligt med hackad gräslök och avsluta med några droppar olja.