Viltfärspiroger

Med piroger i frysen är det enkelt att packa picknick att ta med sig ut i skogen. De här pirogerna är både lätta och snabba att göra.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

  1. DEG: Smula jästen i en bunke eller i hushållsassistentens skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°.
  2. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt salt och mjöl och kör eller knåda till en blank deg. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
  3. FYLLNING: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en stor stekpanna utan att löken tar färg. Tillsätt färsen i omgångar och låt den brynas efterhand. 
  4. Skala och riv moroten och vänd ner den i färsen. 
  5. Tillsätt timjan, paprikapulver, tomatpuré och fond. Låt det fräsa med ett ögonblick och häll därefter i vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra på svag värme i ca 10 min. Ställ åt sidan så att färsen kallnar innan den läggs i degen.
  6. Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på bakbordet och rulla 16 bollar. Kavla varje boll till en rund platta ca 12 cm i diameter. 
  7. Fyll varje platta med ca 3 msk köttfärs. Vik samman och tryck längs kanten med en gaffel. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  8. Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna innan de fryses. 
  9. Tina och värm i ugnen. Rulla in i folie och ta med till skogen.
16 piroger

Ingredienser

DEG

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl (780 g)
  • 1 ägg till pensling

FYLLNING

  • 500 g viltfärs
  • 1 gul lök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 stor morot
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kalv- eller viltfond
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
16 piroger

Ingredienser

DEG

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl (780 g)
  • 1 ägg till pensling

FYLLNING

  • 500 g viltfärs
  • 1 gul lök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 stor morot
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk kalv- eller viltfond
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar