Viltfärspiroger
Med piroger i frysen är det enkelt att packa picknick att ta med sig ut i skogen. De här pirogerna är både lätta och snabba att göra.
Gör så här:
- DEG: Smula jästen i en bunke eller i hushållsassistentens skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°.
- Häll mjölken över jästen och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt salt och mjöl och kör eller knåda till en blank deg. Låt jäsa övertäckt i 30 min.
- FYLLNING: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan i en stor stekpanna utan att löken tar färg. Tillsätt färsen i omgångar och låt den brynas efterhand.
- Skala och riv moroten och vänd ner den i färsen.
- Tillsätt timjan, paprikapulver, tomatpuré och fond. Låt det fräsa med ett ögonblick och häll därefter i vatten. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra på svag värme i ca 10 min. Ställ åt sidan så att färsen kallnar innan den läggs i degen.
- Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på bakbordet och rulla 16 bollar. Kavla varje boll till en rund platta ca 12 cm i diameter.
- Fyll varje platta med ca 3 msk köttfärs. Vik samman och tryck längs kanten med en gaffel. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
- Pensla pirogerna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 15 min. Låt svalna innan de fryses.
- Tina och värm i ugnen. Rulla in i folie och ta med till skogen.