Regelverket kring småviltsjakt ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen, där jägare bosatta i Sverige har förtur, dröjer till tidigast nästa år.
Foto: Marie Pott Regelverket kring småviltsjakt ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen, där jägare bosatta i Sverige har förtur, dröjer till tidigast nästa år.

Nyordning i ripjakten dröjer

Den 25 augusti är det premiär för ripjakten, men de regler som ger jägare bosatta i Sverige förtur hinner inte återinföras, skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten.

År 2007 genomfördes en förändring av den dåvarande rennäringsförordningen för att regler kring småviltsjakt ovanför odlingsgränsen inte skulle strida mot EU:s lag om fri rörlighet. Det innebar att jägare som bor i Sverige inte längre hade förtur till denna typ av jakt.
År 2011 kom frågan upp om att ändra tillbaka regelverket, men det hände inte så mycket förrän 2014 då landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tog upp den igen.
I våras gick regeringens förslag i frågan på remiss, men flera instanser hade invändningar. Det förslaget var tänkt att träda i kraft den 1 april, men på grund av invändningarna är ett nytt förslag i stället på gång.

”Ungefär lika som tidigare”
Sven-Erik Bucht (S) hoppas att förslaget ska likna hur regelverket såg ut innan 2007.
– Riktningen är att vi ska gå tillbaka till ett system som är ungefär det vi hade tidigare. Exakt så kanske det inte kan bli då vi har vissa EU-regelverk som vi måste ta hänsyn till, men i stort sett så som det har varit tidigare. Jag hoppas att vi ska vara där inom en ganska kort framtid, säger Sven-Erik Bucht (S).
Ändringarna kommer därför inte att hinna genomföras inför årets ripjaktspremiär, men sannolikt till nästa.