Jägare i Nienburg i tyska Niedersachsen försöker få jaktmarkerna avspärrade eftersom aktivister saboterar både vildsvinsjakten och försöken att fälla en problemvarg. (Arkivbild)
Foto: Mostphotos Jägare i Nienburg i tyska Niedersachsen försöker få jaktmarkerna avspärrade eftersom aktivister saboterar både vildsvinsjakten och försöken att fälla en problemvarg. (Arkivbild)

Aktivister saboterar tysk vargjakt

Djurrättsaktivister i Niedersachsen saboterar både skyddsjakten på en problemvarg och jägarnas försök att decimera antalet vildsvin inför hotet om svinpest.

I det tyska förbundslandet Niedersachsen har gett jägare fått tillstånd att fälla en problemvarg som uppehåller sig i skogarna kring staden Nienburg. Vargen har tagit ett 40-tal tamdjur.
Tillståndet gavs redan i februari, men vargen har hittills inte kunnat fällas, enligt förbundslandets jordbruksministerium. Det rapporterar n-tv.de

Sabotage dygnet runt
Orsaken är att djurrättsaktivister är på plats i markerna. De för oväsen, spelar radio och går där med sina hundar. Viltet skräms. Aktivisterna går även runt nattetid med ficklampor och lyser i skogarna. När de påträffar en jägare försöker de ta en bild på jägaren och lägga ut fotot på webben.
Men aktiviteterna oroar också vildsvinen och stör den nödvändiga vildsvinsjakten. Jakten på vildsvin bedrivs intensivt i hela Tyskland, eftersom det befaras att vildsvinen kan sprida den afrikanska svinpesten.

Vill ha avspärrningar
Två jaktlag i Nienburg vill därför förbjuda tillträde till skogarna nattetid, men det är osäkert om ett sådant tillträdesförbud är rättslig bindande. Men det lokala styret i Landkreis Nienburg har gett grönt ljus.
I staden Nienburg bor 33 000 personer. Nienburg ligger 50 kilometer från storstaden Hannover.