Foto: Shutterstock & länsstyrelsen i Dalarnas län Björnjakten i Dalarna är i år indelad i sex delområden.

JRF-Dalarna missnöjda med björnjaktsbeslut

Även i år får 48 björnar fällas under licensjakten i Dalarna, vilket är samma tilldelning som varje år sedan 2017. ”Vi kommer att överklaga beslutet”, säger JRF-Dalarnas ordförande Martin Lundgren.

Förra året hade 44 av de 48 tilldelade björnarna under licensjakten i Dalarna fällts redan på förmiddagen under jaktens andra dag.

Nu har länsstyrelsen i Dalarna beslutat om årets tilldelning. Återigen får 48 björnar fällas.

– Jag har inte hunnit analysera beslutet än. Men jag vet att den senaste inventeringen, som gjordes 2017, visade att vi hade drygt 450 björnar i länet. Det är långt över förvaltningsmålet som stammen ska ner till, det vill säga mellan 240 och 280 björnar. Och redan nu kan jag säga att vi kommer att överklaga, kommenterar JRF-Dalarnas ordförande Martin Lundgren.

Fler jaktområden

Så här fördelas de 48 björnarna.

Nytt för i år är att jakten är indelad i sex, i stället för fyra, delområden. Det är delområdet som tidigare kallades 2 som nu har delats upp i delområde 2, 5 och 6 utifrån älgförvaltningsområdesgränserna.

I delområde 1 vill länsstyrelsen att minst fem av de tio tilldelade björnarna fälls i delområde 1a, det vill säga norr om riksväg 70 och väg 311.

Två av delområdena har en honkvot. Max fyra av de tio tilldelade björnarna får vara honor i delområde 3, och max en av de två tilldelade björnarna i delområde 4 får vara honor. När honorna är fällda avlyses jakten även om det finns hanar kvar på tilldelningen.

Ny spillningsinventering

Det är också dags för en ny spillningsinventering av björn i Dalarna.

– Den kommer att visa att stammen har ökat, säger Martin Lundgren.

Både björnjakten och spillningsinventeringen drar i gång den 21 augusti. Björnjakten får pågå som längst till den 15 oktober, och spillningsinventeringen avlutas den 31 oktober.