Mässan arrangerades första gången i fjol. Då kom det 2 200 besökare, trots att en annons slarvades bort och aldrig infördes i tidningen Svensk Jakt. I år samarbetar arrangörsstaben, Quality Hotel och Qualitymässan, med Jägarnas Riksförbund och Lantbrukarnas Riksförbund. Nu hoppas Per Carlsson, ägare av Qualitymässan, på ökad tillströmning av intresserade.
– LRF har gjort direktutskick om mässan till uppemot 17 000 medlemmar, så vi hoppas på fler besökare i år, säger Per Carlsson.
Han har bland annat förflutet som yrkesjägare och har skjutit närmare 400 vildsvin.
En av nyheterna är att vapenföretaget Walter Borg från Stockholm kommer att arrangera en stor vapenauktion på söndagen. Bud kommer att tas in både via telefon och på plats i Västerås.
Dessutom kommer sju rasklubbar att finnas i mässlokalerna och visa upp och berätta om sina jakthundar som är specialiserade på vildsvinsjakt.
Jakt & Jägares vapenexpert Christer Holmgren leder debatten. På plats i panelen finns Christer Pettersson, Naturvårdsverket, Börje Waldebring, LRF:s jaktansvarige, Lars Jacobsson, Sveriges Jordbruksarrendatorers Förbund, Bengt-Anders Johansson, moderat talesman i jaktfrågor, samt Ulf Kallin, riksviltvårdskonsulent för Jägarnas Riksförbund. Bland annat kommer det att handla om vad vildsvinen ska utfodras med för att de inte ska må dåligt av maten.
SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, har också representanter på mässan och de kommer att informera om trikiner. Företrädare för Strömsholms djursjukhus berättar om vanliga skador på vildsvinshundar.
Den som inte sett den nya vildsvinsfällan Sinkabirum kombi kommer att kunna titta närmare på den under västeråsmässan.
Någon av de entrélösande besökarna kommer att åka hem med ett extra nöjt leende på läpparna. Svante Nilsson Vapen AB lottar nämligen ut en Remington 700 VTR-studsare i kompositmaterial. Den är värd cirka 9 000 kronor och lottas ut bland entrébiljetterna.
– Pizzan med vildsvinskött och lingon blev en succé i fjol. Den kommer att finnas i år också, tillsammans med bland annat vildsvinsgryta och de uppskattade korvar som Åsby kött säljer, berättar Per Carlsson.