Av totalt 119 skyddsjakter på varg i Sverige står Jämtland för nästan hälften. Men det är ändå bara 36 vargar som avlivats i Jämtland efter att skyddsjakt beviljats. Flest avslag om vargjakt är det i Dalarna där bara varannan ansökan beviljats sedan år 2016.
Av totalt 119 skyddsjakter på varg i Sverige står Jämtland för nästan hälften. Men det är ändå bara 36 vargar som avlivats i Jämtland efter att skyddsjakt beviljats. Flest avslag om vargjakt är det i Dalarna där bara varannan ansökan beviljats sedan år 2016.

Flest avslag om vargjakt i Dalarna

Under åren 2016 fram till juli i år har länsstyrelsen i Dalarna beviljat 19 skyddsjakter på varg och nekat lika många ansökningar. Det innebär att Dalarna är det län som har flest avslag och Värmland kommer på andraplats i ”avslagsligan”.

Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren tagit fram.
– Ett beslut om skyddsjakt får inte tas om det finns en annan möjlig lösning. Men vad som är en möjlig lösning är upp till länsstyrelsen att besluta om. Situationer som uppstår är även olika från fall till fall. Eftersom det handlar om avvägningar och riskbedömning kan det förekomma skillnader mellan länsstyrelserna, säger Baharan Kazemi på Naturvårdsverket till Dala-Demokraten.

Flest skyddsjakter i Jämtland
Flest skyddsjakter på varg har beviljats i Jämtlands län. Från 2016, till sammanställningen gjordes i juli år, är det 53 beviljade skyddsjakter. 
Av totalt 119 skyddsjakter på varg i Sverige står alltså Jämtland för nästan hälften. Men det är ändå bara 36 vargar som avlivats i Jämtland efter att skyddsjakt beviljats.

För att freda renskötseln
Det är för att freda renskötseln som det beviljats flest skyddsjakter på varg i Jämtland.
2019 bestämde Naturvårdsverket att det ska finnas minst tio vargar, motsvarande en föryngring per år, i Jämtland. Det innebär att flera beslut om skyddsjakt i Jämtland stoppats sedan de överklagats av vargfantaster. Att det är lättare att få skyddsjakt för att freda renar än får eller jakthundar visar sammanställningen tydligt.

Bara fem beviljade i Gävleborg
I till exempel Gävleborg, som fått allt fler vargar, är det bara fem ansökningar som beviljats sedan 2016. Dessa fem skyddsjakter har beviljats under de senaste två åren.
Enligt Simon Viklund på länsstyrelsen i Gävleborg har det kommit in mer än 16 ansökningar om skyddsjakt på varg sedan 2016.
– När det är en situation någonstans i länet, brukar det komma in flera ansökningar om samma varg eller vargar. Då tar vi på länsstyrelsen bara beslut om en av ansökningarna, säger Simon Viklund till Arbetarbladet.

Fler vargar ger fler ansökningar
Simon Viklund på länsstyrelsen i Gävleborg konstaterar att ju fler vargar ett län har, desto fler ansökningar om skyddsjakt kommer in.
– Ju fler det finns, desto större är risken att någon individ börjar bete sig dåligt och ställa till bekymmer för folk, säger han till Arbetarbladet.

”Alla beslut om skyddsjakt överklagas”
Sedan gäller det att skriva beslut som klarar den juridiska rågången.
– Alla beslut om skyddsjakt överklagas, och det blir många domar som har lett till att en ny rättspraxis växer fram. Vi kanske har kalibrerat in oss och lärt oss ta beslut som håller, kommenterar Simon Viklund.