Foto: Mostphotos Rättegången äger rum i Jönköpings tingsrätt.

Rättegång mot förtroendevald i Dreverklubben

En miljon kronor försvann från sparkontot

I morgon, tisdag, äger rättegången mot en före detta förtroendevald i Svenska Dreverklubben rum. Han är åtalad för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning, efter att en miljon kronor har försvunnit från klubbens sparkonto.

Det var i mars 2019 som Svenska Dreverklubbens dåvarande ordförande polisanmälde en tidigare förtroendevald för förskingring. Då hade det nyligen uppdagats att klubbens sparkonto, som skulle avslutas, var tomt trots att det borde ha funnits drygt en miljon kronor där.

Enligt uppgifter som banken har lämnat till polisen var det bara en av klubbens firmatecknare, det vill säga den åtalade, som hade tillgång till kontot. Det var också han som skötte kommunikationen med banken, sedan han hade öppnat sparkontot i klubbens namn och flyttat över pengar dit från ett konto i en annan bank, 2015.

21 överföringar

Enligt kontoutdrag i förundersökningsprotokollet har den åtalade vid 21 tillfällen fört över sammanlagt 998 416 från sparkontot till sitt eget konto i samma bank. Redan under de första dagarna efter att kontot öppnades gjordes tre överföringar på totalt 600 000 kronor.

Hur detta kommer sig säger han sig inte veta, men han kan tänka sig att det är ersättningar för kostnader som han har haft i sitt arbete i klubben och att transaktionerna ska ha skett enligt styrelsebeslut.

– Annars skulle revisorerna ha reagerat, säger han i polisförhör.

I övrigt kan han inte förklara hur eller vad som har hänt, utan säger att hans ekonomi länge har varit ”kaos” och att pengarna som har kommit in på hans konto har använts till att ”släcka bränder”.

Anledningen till att varken revisorerna, eller den person som under de aktuella åren har skött klubbens ekonomi, har reagerat, är att årsbeskeden som de har fått se har varit förfalskningar och inte de årsbesked som banken har skickat till den åtalade.

Höjd medlemsavgift

En av dem som kommer att vara åhörare under rättegången i Jönköpings tingsrätt under tisdagen är Svenska Dreverklubbens nuvarande ordförande, Lars Rydstedt.

För Jönköpings-Posten förklarar han att det har varit en tuff tid för klubben och vad sparpengarna skulle användas till:

– Tanken med att flytta pengarna var att ha dem på ett räntebärande konto och sedan använda dem för att utveckla ett dataprogram, Dreverdata, för registrering av drevprov och utställningar. Utvecklingen av programmet blev stoppad och förskjuten en tid.

I somras kunde klubben till slut ta ett nytt och modernt administrativt program i bruk, bland annat tack vare att medlemsavgiften för Svenska Dreverklubbens drygt 3 000 medlemmar höjdes med 50 kronor för ett par år sedan.

– Hade pengarna varit kvar så hade vi inte behövt höja medlemsavgiften, säger Lars Rydstedt.

”Är oskyldig”

Jönköpings-Posten har även talat med den åtalade, som fortfarande hävdar att han är oskyldig.

– Så är det. Och då anser jag så klart att jag även ska bli frikänd, säger han.