Halvårs fängelse för skjuten vråk

Värmlands tingsrätt fällde två unga jägare till sex månaders fängelse för grovt jaktbrott. De dömdes enbart på grund av vittnesmålet från en jaktfientlig ornitolog, som säger sig ha sett händelsen i sin tubkikare på 900 meters håll. Det fanns ingen död vråk eller annan teknisk bevisning.

Ornitologen var ute i de värmländska skogarna för att titta efter skrikörn. Hon såg då två jägare som jagade duva och gäss. När de lämnat platsen tittade hon istället på en ormvråk som satt på en stolpe.

Hon hörde en bil stanna och ett skott avfyras. Kvinnan vittnar om att hon såg att ormvråken lyfte från stolpen, men att den bara efter några meter gick ner på marken och därefter flaxande försökte lyfta. Därefter såg hon de två jägarna gå fram till ormvråken och ta den med sig.

Värmlands tingsrätt anser att kvinnans berättelse var trovärdig och detaljerad och dömer därför de båda männen till sex månaders fängelse för grovt jaktbrott. Brottet anses vara grovt eftersom de fällts för att ha skjutit fågeln från bilen.

Ville bara titta på vråken

Männen nekar till anklagelserna. Att de skulle ha skjutit från bilen förnekar de bestämt. De medger att de varit fram till ormvråken, men de uppger att de såg den slå något på marken och ville titta vad den tog.

Männens advokat Mats Carlström anser att straffet är för hårt, särskilt eftersom männen säger sig vara oskyldiga och att kvinnan är det enda vittnet till den påstådda händelsen.

– Vittnet gav ett mycket trovärdigt intryck. Hon hade ingen anledning att beljuga jägarna. När man jobbar med att lyssna på vittnesmål lär man sig att det är svårt att ljuga under ett långt händelseförlopp och hennes berättelse höll ihop, kommenterar rättens ordförande, Tove Klackenberg Undin, till Svensk Jakt.

Domen kommer att överklagas.