Med ytterligare 125 viltkameror för 350 000 kronor i Västra Götaland hoppas länsstyrelsen få bättre koll på antalet lodjursföryngringar och hur många vargar det finns i länet.
Foto: Ingegerd Sundlöf/Mostphotos Med ytterligare 125 viltkameror för 350 000 kronor i Västra Götaland hoppas länsstyrelsen få bättre koll på antalet lodjursföryngringar och hur många vargar det finns i länet.

Fler rovdjurskameror i skogarna

Ytterligare 125 kameror sätts upp i Västra Götaland

Länsstyrelsen i Västra Götaland satsar på ytterligare 125 viltkameror i markerna i länet för att upptäcka vargar och lodjur. Den utökade övervakningen kostar cirka 350 000 kronor. Men det blev bakläxa för att filma lodjur vid vägar. Där går gränsen för allmänhetens integritet.

Sedan förra året har länsstyrelsen fått upp 75 viltkameror i länets skogar. Men det har inte räckt för att ha koll på de stora rovdjuren.
Nelly Grönberg, inventeringsansvarig på länsstyrelsen i Gävleborg, förklarar att kamerorna behövs för att uppskatta hur många rovdjur det finns i länet. Brist på spårsnö gör det svårt att inventera bestånden utan bilder från kamerorna.
– Länge har vi velat ha fler kameror, men det har varit en viss tröghet med det på grund av att lagstiftningen skyddar människans integritet att röra sig fritt i skogen, förklarar Nelly Grönberg för Sveriges Radio.

Motiverad kostnad
Kostnaden på cirka 350 000 kronor för den extra kameraövervakningen är motiverad, tycker hon.
– Hade vintrarna varit långa, och hade man spårat rovdjuren genom spår i snön, då hade det kostat mer än kamerorna, säger Nelly Grönberg till Sveriges Radio.
Länsstyrelsen har dock fått bakläxa på att filma vid vägar. Avslaget motiverades med att allmänhetens rätt att visats vid vägar utan att övervakas är viktigare än att kartlägga rovdjur.
– Det är beklagligt. Lodjur rör sig ofta på vägar, så vi kommer missa djur för att vi inte fick det gehöret, kommenterar Nelly Grönberg till Sveriges Radio.

Går att klaga om övervakningen
Viltkamerorna sätts upp i skogarna där människor passerar i liten utsträckning. Men det går att klaga på uppsättningen av viltkameror.
– Tycker man annorlunda ska man höra av sig till länsstyrelsen. Har vi gjort en felbedömning om integriteten så ändrar vi på det, hälsar hon via Sveriges Radio.