Kvinnan har två engelsk springer spaniel-hanar som blev attackerade av ett "monster" när de släpptes ut kopplade i trädgården. Hundarnas skador ska besiktas av länsstyrelsen. (arkivbild)
Foto: Shutterstock Kvinnan har två engelsk springer spaniel-hanar som blev attackerade av ett "monster" när de släpptes ut kopplade i trädgården. Hundarnas skador ska besiktas av länsstyrelsen. (arkivbild)

”Vargattack” i hallen undersöks

En kvinna i Svenljunga kommun skrev i går på Facebook om hur hon och hennes hundar blev bitna när de slogs med ett stort ”monster”, både i hallen och i trädgården. Länsstyrelsen tar händelsen på allvar och kommer att besikta hundarnas skador.

Med inlägget, som nu är dolt på Facebook, ville kvinnan varna andra i samma område. Hon beskrev att hon i vanlig ordning släppte ut sina engelsk springer spaniel kopplade i trädgården i tisdags morse.
Utanför bryter världens slagsmål ut och jag släpar in hundarna och fast i mina hundar sitter vad jag trodde var en hund. I hallen fortsätter slagsmålet och jag lyckas släpa ut mina hundar i halsbanden, inklusive monstret som just vart i hallen”, skrev kvinnan.
I trädgården fortsatte slagsmålet och i den stunden upplevde den skräckslagna kvinnan situationen som att hon blir biten i händerna av en varg. När hon lyckades spruta hårsprej och kasta en stol på djuret drog det till slut till skogs.

Uppringd av länsstyrelsen
Både kvinnan och hennes hundar behövde få vård. Kvinnan är fortfarande kvar på sjukhus.
I morse blev hon uppringd av Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland.
– Jag fick ett meddelande i går kväll av en av våra besiktningspersoner som hade läst om händelsen på Facebook. Men först i morse fick jag uppgifter så att jag kunde kontakta kvinnan, beskriver Nelly Grönberg för Jakt & Jägare.
Att kvinnan och hennes hundar har blivit attackerade av något slags stort hunddjur råder det inga tvivel om.
– Men om kvinnan har haft en varg i hallen är det historiskt sett första gången som något sådant har hänt, säger Nelly Grönberg.

Flera rapporterade vargobservationer
Så sent som förra måndagen, den 23 mars, rapporterades en synobservation av varg i Borås kommun, dokumenterad med fotografier, till Rovbase. Och kvinnan bor alltså i grannkommunen Svenljunga.
Nelly Grönberg berättar att vandringsvargar ofta rör sig i ett stråk som sträcker sig genom skogarna där. Men dessa vargar brukar vända i Halland.
– Och för några dagar sedan fotograferades en varg utanför Vara. När vi fick in uppgifter om den var min tanke att det var vargen som hade fotograferats i Borås kommun förra veckan och att den var på väg norrut, säger Nelly Grönberg.
Vara ligger knappt 10 mil norr om Svenljunga.

Ska besikta skadorna
Eftersom de flesta eventuella spår är bortstädade och sår rengjorda vid det här laget blir det svårt för länsstyrelsen att göra en rimlig bedömning av vad det var för djur som attackerade kvinnan och hennes hundar.
– Vi kan inte göra så mycket mer än att besikta hundarnas skador. Kvinnan vill vara med. Troligtvis kommer hon hem från sjukhuset i dag, så vi hoppas att vi kan utföra besiktningen i morgon bitti. Men skadorna på hundarna ska inte vara stora, förklarar Nelly Grönberg.