I Tyskland ska en ny app hjälpa jägare att få avsättning för viltkött till lokala konsumenter.
Foto: Arkivbild/Suzanne Fredriksson I Tyskland ska en ny app hjälpa jägare att få avsättning för viltkött till lokala konsumenter.

App hjälper jägare att sälja kött

I Tyskland lanseras en app som ska underlätta för jägarna att sälja kött. Redan under introduktionsperioden har över 1000 jägare registrerat sig.

Enligt det tyska jägarförbundet, Deutsche Jagdverband, finns det för närvarande 20 000 konsumenter som vill köpa viltkött via appen.
Systemet har till en början lanserats i förbundslandet Niedersachsen men planen är att appen ska användas i hela Tyskland. Projektet stöds av det tyska jägarförbundet och handelsministeriet, Bundeswirtschaftsministerium.

Kött till salu
De konsumenter som har laddat ner appen i sin smartphone får ett meddelande att en jägare i lokalområdet har viltkött till salu. Finns intresse startar konsumenten en chatt med jägaren om hur köpet ska genomföras. Normalt levererar tyska jägare till grossister, men redan förra året meddelade handel och restauranger att det var svårt att få avsättning för allt kött. Samtidigt som tyska jägare försöker fälla många vildsvin för att förhindra spridning av afrikansk svinpest minskade coronakrisen antalet restaurangbesök.

Lokal försäljning
Volker Böhning, ordförande för det tyska jägarförbundet, framförde önskemål om lättnader i jägarnas handel med viltkött. Ett förslag var att sälja köttet via så kallade wildkammern, mobila slakterier. Men en sådan anordning skulle kosta mer än 200 000 kr.
Då dök appen Waldfleisch – Aus der Region upp med start i Niedersachsen.
Kravet är att jägarna registrerar sig för hantering av livsmedel hos veterinär och förbinder sig att följa de hygienbestämmelser som gäller. Enligt tidningen Wild und Hund tillåts handel endast med lokala slutkonsumenter.