Foto: Magnus Hellström Jägaren Magnus Hellström tog förra hösten den första bilden på valparna i Linderödsreviret.

Nya tecken på ännu ett vargrevir i Skåne

Många skåningar har anat att landskapet rymmer minst två vargrevir i dagsläget. I går publicerade länsstyrelsen en film som pekar i den riktningen, men det är svårt att se exakt vad som händer i mörker och dis.

Sedan 2021 finns det ett vargrevir vid Linderödsåsen i Skåne, det första i modern tid så långt söderut i landet. Förr året föddes dessutom valpar i reviret.

Minst en individ

Under sommaren fick länsstyrelsen i Skåne in två bekräftade observationer om att två vargar gick tillsammans i ett område mellan Hässleholm och Höör mot Söderåsen – ett vanligt första tecken på att ett revir är på väg att bildas.

Nu har länsstyrelsen publicerat en filmsekvens, från samma område, på en varg som lyfter på bakbenet och kissar, ett starkt tecken på att minst en individ har etablerat sig i trakten.

– Både tik och hane kan kissa sittande, när de revirmarkerar kissar de stående och lyfter på benet. I det här fallet vågar jag inte säga om det är en tik eller hane, det ser dimmigt ut kanske är det imma på linsen, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Han tillägger:

– Tydligast hade det varit om vi sett två vargar som kissat på samma ställe, men det får man sällan på film.

Inte helt säkert

Spårsnö hade också underlättat.

– Då hade vi sett om den kissat på ett upphöjt föremål, det är ett kriterium för revirmarkering. Som det är nu har vi ytterligare ett tecken på att det bildas ett nytt revir, men vi är inte 100 procent säkra.

Sven-Olof Sandberg, Jägarnas Riksförbunds, JRF:s, ordförande i Skåne, håller med om slutsatsen.

– Vi har också observationer om vargar som går ihop längre västerut. Vi får nu bekräftat det vi har anat under lång tid.

Han fortsätter:

– På ett sätt är det bra, det motiverar att länsstyrelsen i Skåne får möjlighet att i närtid besluta om licensjakt på varg.

Länsstyrelsen i Skåne vill gärna få in tips om vargobservationer samt spår och spillning. Använd skandobs eller mejla till rovdjur.skane@lansstyrelsen.se.