Foto: Mostphotos Från "strikt skyddad" till "skyddad". Vargens status har sänkts.

Vargens skydd nedklassat – omröstning klar

Europeiska unionens råd har röstat för att sänka graden av skyddsstatus för varg. Detta efter ett förslag från EU.

Bernkonventionen

Fullständigt namn: Bernkonventionen om skydd av europeiska vilda djur och växter samt deras naturliga livsmiljöer. Är ett internationellt bindande dokument där de länder som skrivit på förbinder sig att skydda vissa djur- och växtarter  och/eller habitat. I dagsläget finns 40 medlemsstater inklusive EU:s 27 medlemsstater.

Källa: Wikipedia

Bernkonventionens ständiga kommitté hade under tisdagen sitt möte där omröstning genomfördes om vargens skyddsstatus skulle sänkas från ”strikt skyddad” till ”skyddad”, något som Jakt & Jägare skrev om i höstas.

Det krävdes minst 34 röster, eller två tredjedelars majoritet, för förslaget av de 50-tal stater som undertecknat Bernkonventionen.

Större flexibilitet

Sveriges representant till Bernkonventionen, Clarisse Kehler Siebert på Naturvårdsverket säger till Jakt & Jägare att beslutet om nedklassning av vargens skyddsstatus, enligt Europarådet, i längden ger mer flexibilitet i hur länder tar itu med de socioekonomiska utmaningar som uppstår till följd av vargens fortsatta expansion i Europa. Samtidigt, säger hon, ska en gynnsam bevarandestatus för alla vargpopulationer bibehållas.

– Men viktigt också att notera att omröstningen i Bernkonventionen inte kommer att ha omedelbar effekt för vargens status i EU-länderna. Detta är ett steg i en mycket längre process, tillägger Kehler Siebert.

Ännu ovisst

Hon säger även att Habitatdirektivet också kommer att behöva ändras som ett nästa steg.

– Man vet inte om det finns tillräckligt med stöd att genomföra en ändring i Habitatdirektivet eller hur lång tid det skulle ta.

JRF:s kommentar

Vad betyder det här beslutet för vargförvaltningen i Sverige? Jakt & Jägare frågade Solveig Larsson, förbundsordförande i Jägarnas Riksförbund.

”Det är ett mycket efterlängtat beslut som tillåter ökad nationell möjlighet att genomföra förvaltning av varg. Jag ser fram emot snabbt införande av nedlistning i EU:s art- och habitatdirektiv, så att Sverige får ökad rådighet.  Fortfarande ska gynnsam bevarandestatus upprätthållas, så referensvärdet ska inte underskridas. Därför är regeringens arbete med att sänka referensvärdet mot 170  vargar och förenklade regler för skyddsjakt centralt för att minska lidandet för drabbade av vargens härjningar.”