Älgens meny
Älgarna i studien fick sin makronäringsenergi (totalt intag av fett, kolhydrater och protein) främst från kolhydrater (74,2 %), följt av protein (13,1 %) och fetter, (12,7 %).
Dieterna dominerades av lövträdsbete som björk och pil (71 %). Videväxter som sälg valdes i hög grad ut och utgjorde 51% av den genomsnittliga dieten.
Forskningen har genomförts med finansiering från Naturvårdsverket och Svenska Jägareförbundet. Studien med kameror är ett forskningssamarbete med NINA.
Studien, genomförd av Norska institutet för naturforskning (NINA) tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att älgar noggrant balanserar sitt intag av protein, sockerarter och fetter.
Under sommaren 2022 utrustades tre älgtjurar på ön Vega i Norge med kameror som spelade in 25 sekunders videoklipp var tredje minut under fem dagar. Filmerna avslöjade inte bara älgarnas beteende utan också deras födoval.
Videväxter favorit på sommaren
Enligt Robert Spitzer, forskare vid SLU i Umeå, föredrog älgarna att äta videväxter, som sälg, för deras näringsprofil. Saknades dessa växter valde älgarna en blandning av andra växter för att bibehålla en liknande näringsbalans.
Resultaten bekräftar en tidigare svensk vinterstudie där älgar, vid brist på videväxter och vid tunt snötäcke, kombinerade tall och blåbärsris för att uppnå en motsvarande näringssammansättning.
Viktiga lärdomar för viltförvaltning
– Resultaten från Norge ger oss värdefulla insikter för viltförvaltning och naturvård och understryker ytterligare älgens sofistikerade koststrategier, säger Robert Spitzer.
Ett liknande projekt med kamerahalsband på älgar har inletts i Sverige, men forskarna räknar med att resultaten från det kommer om några år.