Vargen dödade flera får på ön Risten dagen innan midsommar. Skyddsjakt beviljades, men jakt får inte ske med motorbåt eller hagelvapen, trots den steniga miljön som riskerar att orsaka rikoschetter.
Foto: Länsstyrelsen Uppsala län Vargen dödade flera får på ön Risten dagen innan midsommar. Skyddsjakt beviljades, men jakt får inte ske med motorbåt eller hagelvapen, trots den steniga miljön som riskerar att orsaka rikoschetter.

Ny jaktledare utsedd för skyddsjakt

Länsstyrelsen i Uppsala län har utsett en ny jaktledare för skyddsjakten efter den varg som rivit får på Lilla Risten utanför Gräsö i Roslagen.
Enligt Lennart Nordvarg ska jaktledaren i samarbete med länsstyrelsen nu utse de jägare som ska delta i jakten.

Den jaktledare som tidigare utsetts hoppade av uppdraget när Naturvårdsverket beslutade att jakten endast fick ske med kulvapen och att man inte fick skjuta vargen om den simmade i vatten.
Länsstyrelsen hade av säkerhetsskäl begärt att jakten skulle få ske med hagelvapen och att man skulle få använda motorbåt för att köra ikapp en simmande varg och avliva den, men det sa alltså Naturvårdsverket nej till.
Att använda kulvapen i den steniga och öppna skärgården kan innebära risk för rikoschetter då kulan kan studsa mot stenar eller mot vattenytan.
Allmänheten kan rapportera in vargobservationer till www.rovobs.se. Länsstyrelsen får då information via SMS om var vargen befinner sig.