I 12.20-tiden idag beslutade polisen i Västmanland att sända ut jägare för att skjuta Kolsvavargen efter en strid ström av larmsamtal om bland annat en dödad katt och vargbesök på skolgården. Poliser har varit på plats vid skolan. (Arkivbild)
Foto: Lennart Angermund/Mostphotos I 12.20-tiden idag beslutade polisen i Västmanland att sända ut jägare för att skjuta Kolsvavargen efter en strid ström av larmsamtal om bland annat en dödad katt och vargbesök på skolgården. Poliser har varit på plats vid skolan. (Arkivbild)

Ny vargattack i Kolsva

Länsstyrelsen: ”Vi åker inte ut för katter” Polisen: ”Skjut vargen!”

(UPPDATERAD) En ny vargattack i Kolsva inträffade vid 12-tiden idag. Men personal från länsstyrelsen åker inte till Kolsva eftersom det är en katt som dödats i en trädgård. Dagens olika dramatiska varghändelser innebär dock att polisen tagit beslut om att vargen, som det redan är skyddsjakt på, ska skjutas. Därmed är det nu ”dubbel” jakt på Kolsvavargen.

Sofia Sollenberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland, anger ett skäl varför inte myndigheten åkt ut till bostaden där en katt vargdödades vid 12-tiden.
– Katter är inte ersättningsberättigande, säger hon och syftar på att kattägare inte får ersättning av samhället efter en vargattack.
På frågan om länsstyrelsen ändå inte borde åka ut eftersom Kolsvaborna är oroade efter alla vargincidenter svarar Sofia Sollenberg:
– Polis finns på plats.

Förlängd skyddsjakt
Den 25 augusti kom beskedet från länsstyrelsen att skyddsjakten börjar igen på den orädda varg som bland annat tagit en katt, en hund och morrat åt barn inne i Kolsva.
Nu har vargen alltså antagligen dödat en katt till.
I förmiddags kom nyheten att ungdomar skrämt bort vargen från skolgården vid Malmaskolan i Kolsva och att barnen vaktas av vuxna.

Skrämdes bort av hund?
Enligt uppgift på en Facebookgrupp ska vargen som dödade en katt i 12-tiden skrämts bort av en hund som tagit strid mot angriparen.
Men det är inget Sofia Sollenberg kan bekräfta eftersom ingen från myndigheten varit på plats efter den senaste vargattacken inne i Kolsva.

Strid ström av samtal av till polisen
Jonas Partheen, presstalesperson för polisen i Västmanland, kan lista en strid ström av samtal till polisen om Kolsvavargen idag.
Första samtalet kom in klockan 10.40.
– Det var en person som sett vargen vid en väg, rapporterar Jonas Partheen.
Klockan 11.30 kom ett samtal om att vargen varit på besök vid skolgården. Poliser sändes till Malmaskolan för att öka tryggheten och eventuellt rycka ut till andra platser där det gjorts vargobservationer.
Klockan 12.20 ringde en djurägare som haft en vargattack vid sin gård.
– Där sades det att vargen tagit en katt, kommenterar Jonas Partheen.

Polisbeslut om avlivning
Cirka klockan 12.20 fattade polisen ett beslut om att Kolsvavargen ska skjutas med stöd av paragraf 9 i jaktlagen.
Jonas Partheen är medveten om att länsstyrelsen redan beviljat en ny skyddsjakt på Kolsvavargen.
– Det som hänt är att en grupp jägare sänts ut för att skjuta vargen efter polisbeslutet. Det är kunniga och duktiga jägare som kan eftersök och annat och ska verkställa polisens beslut, förklarar Jonas Partheen.
Han kan inte svara på om det är samma jägare som jobbar för att verkställa länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.
– Vi har ännu inte fått rapport om de lyckats skjuta vargen, säger polisens presstalesperson.