I höstas var det väntetid på omkring 11 veckor för att få en vapenlicens hos polisen i Bergslagen, men nu har polismyndigheten lyckats få bort kön för dem som lämnar in en licensansökan om vapen för jakt eller skytte.
Foto: Shutterstock.com I höstas var det väntetid på omkring 11 veckor för att få en vapenlicens hos polisen i Bergslagen, men nu har polismyndigheten lyckats få bort kön för dem som lämnar in en licensansökan om vapen för jakt eller skytte.

Ingen kö för vapenlicenser i Bergslagen

Vapenhandläggarna vid polisregionen Bergslagen meddelar på polisens webbsida att det för närvarande inte är någon väntetid för att få en ansökan om vapenlicens handlagd.

”En kraftfull insats har gjorts vid rättsavdelningens vapengrupp för att korta de köer som tidigare funnits. De administrativa stödsystemen har fungerat. Just nu finns inga köer för den som ansöker om tillstånd att inneha vapen för jakt eller målskjutning”, skriver Bergslagen-polisen
I höstas var väntetiden cirka elva veckor för Bergslagen, medan Stockholm då låg på uppåt 20 veckor som mest.

Max 30 dagar enligt JO
Justitieombudsmannen (JO) har slagit fast att handläggningen hos polisen ska vara klar på max 30 dagar.
– Det är mycket glädjande att vi nu nått så här lång mot bakgrund av den situation som rått tidigare. Nu är personalen på plats och de har gjort ett bra jobb, säger gruppchefen Christian Eriksson på polisens webbsida.

Kan bli kö igen i höst
Christian Eriksson uppmanar de som vet med sig att de ska söka vapenlicens att passa på att göra det så snart som möjligt. Det brukar bli högre tryck närmare hösten, då jägare köpt nya jaktvapen inför den kommande jaktsäsongen.
En förutsättning för att ärendena skall börja handläggas är att de sökande också har betalar ansökningsavgiften, påpekar polismyndigheten.