Under den pågående CWD-övervakningen på viltlevande hjortdjur i Sverige undersöker Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, prov från djurets hjärnstam och käklymfknutor.
Foto: Shutterstock Under den pågående CWD-övervakningen på viltlevande hjortdjur i Sverige undersöker Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, prov från djurets hjärnstam och käklymfknutor.

Snabbare CWD-test utvecklas

En testmetod som snabbt kan ge svar på om ett hjortdjur är drabbat av avmagringssjukan CWD eller inte. Det hoppas forskare vid University of Minnesota i USA kunna få fram inom två år.

Målet är en apparat som man kan hålla i handen och via djurets blod, saliv eller urin och avföring direkt avgöra om det är sjukt, rapporterar St. Paul Pioneer Press.
I dag måste prov tas från djurets hjärnstam och käklymfknutor och sändas iväg till ett labb. Innan svaret kommer kan det ta många dagar, både i USA och Sverige. Det sistnämnda har vi kunnat se i samband med den pågående utökade CWD-provtagningen på älg i de svenska kommunerna Arvidsjaur och Arjeplog.

Inom två år
Universitet i Minnesota har fått 1,8 miljoner dollar i stöd från en miljöfond och 200 000 dollar från en jordbruksfond för att utveckla den nya, snabba testmetoden. Forskarna hoppas att de inom två år har lyckats.
– Om vi ska kunna beräkna omfattningen av CWD behöver vi bättre utrustning som ger snabbare svar, säger professor Jeremy Schefers som leder CWD-laboratoriet på universitetet.
I Minnesota har det sedan 2016 påträffats 37 sjuka djur. För närvarande har man begränsat sig till att testa hjortar inom hägn samt i fyra zoner i den södra delen av delstaten.

Inga smittade människor
Det finns inte något känt fall där människa har smittats av CWD när ett drabbat djur förtärs, men forskarna avråder ändå från sådan konsumtion.