En faunabro över motorvägen A2 som förbinder Warszawa med Berlin. Viltövergångar som är mer än 30 meter breda kallas ekodukter.
Foto: Shutterstock En faunabro över motorvägen A2 som förbinder Warszawa med Berlin. Viltövergångar som är mer än 30 meter breda kallas ekodukter.

Ekodukter stängs för vildsvin

Vägmyndigheten i Polen har beslutat att stänga ett antal faunabroar och ekodukter, det vill säga viltövergångarna vid motorvägarna i västra Polen, för att begränsa möjligheten för vildsvin att gå över.

Det är förstås den pågående spridningen av afrikansk svinpest som den polska myndigheten Generaldirektoratet för nationella vägar och motorvägar vill förhindra.
Strax före årsskiftet upptäcktes flera döda och smittade vildsvin i närheten av staden Zary, endast 20 km från gränsen till Tyskland. Därmed har sjukdomen spridits ytterligare en bit väster ut i Polen.

1,5 meter höga stängsel
Man ska sätta upp 1,5 m höga stängsel för att förhindra att vildsvinen tar sig över faunabroarna och ekodukterna.
På platser där det är svårt att placera stängsel ska i stället illaluktande ämnen spridas ut för att skrämma bort vildsvinen, rapporterar branschtidningen Fleischwirtschaft.