En varg har observerats söder om Sundsvall vid flera tillfällen under det senaste dygnet. I Långskog, utanför Matfors, höll en sällskapshund på att få sätta livet till. (arkivbild)
Foto: Shutterstock En varg har observerats söder om Sundsvall vid flera tillfällen under det senaste dygnet. I Långskog, utanför Matfors, höll en sällskapshund på att få sätta livet till. (arkivbild)

Hund räddad ur vargens käft

En oskygg, och troligtvis ung, varg bar i går kväll i väg med en sällskapshund från en trädgård sydväst om Sundsvall. Hundägaren, som satt på altanen, skrek och sprang efter vargen som då släppte hunden.

P4 Västernorrland var först med att berätta om vargen som rör sig söder om Sundsvall.
Medarbetaren Niklas Axelsson fick i går kväll se vargen på sin gård i Långskog utanför Matfors. Vargen uppträdde mycket oskyggt.
– Den brydde sig inte så himla mycket om mig. Jag schasade åt den. Då stannade den och tittade på mig. Jag backade något steg och ställde mig nära dörröppningen, beskriver Niklas Axelsson.
Senare sprang vargen bort till en av hans grannar, Kjell Höglund, som satt på altanen när han fick se vargen i trädgården.

Högg över ryggen
– Vår lilla hund sprang ner mot träden och det såg vargen. Det tog bara några sekunder innan den högg hunden över ryggen, beskriver Kjell Höglund.
Först blev han chockad när vargen sprang i väg med den lilla shih tzu/chihuahua-blandrasen i munnen.
Sedan började Kjell Höglund skrika och springa efter vargen som hade hunnit cirka 30 meter. Efter ytterligare 20 meter släppte vargen hunden som sprang tillbaka till sina ägare.
– Han fick ett hål i buken som opererades i natt. De har sagt att det har gått bra, säger Kjell Höglund lättad till P4 Västernorrland.

Troligen en ungvarg
På länsstyrelsen i Västernorrland, som har varit i kontakt med hundägaren, tror man att det rör sig om en ungvarg som har lämnat sitt revir.
– Vår uppmaning nu är att man i de här områdena har uppsikt över sina hundar och katter nu. Och givetvis även fårägare som snart släpper sina får på bete, säger viltvårdshandläggare Lars Wiklund på länsstyrelsen till P4 Västernorrland.

Sågs i morse
Han tror att det kan vara samma varg som i morse sågs av Erica Hellman Hagberg i Njurunda när hon körde barnen till skolan.
– Den jagade fåglar ute på lägdan och var väldigt orädd när vi kom nära med bilen, beskriver hon.
När hon kom tillbaka hem efter att ha lämnat barnen stod vargen på hennes gård. Där var fyra hästar och tre katter ute. Erica stannade 50 meter från vargen, utan att den drog sig undan.
Vargen har fotograferats och filmats söder om Sundsvall vid flera tillfällen under det senaste dygnet.