Gråhunden Turbo gjorde sin husse uppmärksam på att de hade sällskap av en varg.
Foto: Östen Haglund Gråhunden Turbo gjorde sin husse uppmärksam på att de hade sällskap av en varg.

Nu har invånarna i Linghed fått nog

Den oskygga vargen i Linghed i Dalarna fortsätter att oroa invånarna. Men nu har de fått nog. När den tredje ansökan om skyddsjakt görs på tisdag åtföljs den av en lång lista med underskrifter från arga och frustrerade Linghedsbor.

Jakt & Jägare har vid flera tillfällen skrivit om vargproblemet i Linghed. Östen Haglund bor i byn. Han berättar om hur vargen betedde sig när han var ute med sin gråhund Turbo häromkvällen.
– Jag skulle bara rasta av honom och gick en bit uppåt vägen. Jag märkte genast att Turbo reagerade på dofter och han var väldigt på tårna. Vi hade vinden i färdriktningen och först trodde jag att det kanske var en hare. Jag rullade in honom, hade flexikoppel, men när jag vände mig om hade jag en varg bakom ryggen. Hunden såg vargen och började skälla, ståndskall, men vargen brydde sig inte särskilt mycket, berättar Östen.

Påhälsning vid hemmet
– När jag stannade, stannade vargen. När jag gick följde den efter på samma avstånd. Jag var kanske 200 meter hemifrån och så fortsatte vi hemåt, stannade och gick, stannade och gick. Efter ett tag vände jag mig mot vargen och då vände den också och lade sig ner mitt på vägen. Då gick jag ut på en åker och vargen följde med. Som närmast var den kanske 15 meter, sedan försvann den bakom ett plåtskjul och fortsatte mot ett område med sommarstugor, beskriver Östen som vet att han även haft påhälsning runt hemmet.  
– Förra fredagen när det var spårsnö såg jag vargspår runt hundgården, men numera har jag nästan aldrig hunden där.
Östen är inte ensam om att ha sett den närgångna vargen. En granne såg den tidigt på påskafton och alla invånare i Linghed, ca 400 personer, är väl medvetna om att den stryker omkring i byn. Och de är trötta på det nu. Därför har Linghed – Hökvikens jaktvårdsföreningen startat en namninsamling.

Många underskrifter
– Jag lade ut listan i affären i lördagsmorse och trots att det är glest med besökare på grund av coronasmittan var ett A4 fulltecknat efter en timme, berättar Östen.
Nu hoppas han och övriga invånare på ett ja till skyddsjakt denna gång.
– Vi kan inte ha det så här. Folk är oroliga efter de incidenter som redan inträffat och det påverkar oss väldigt mycket. Själv är jag inte rädd, men mycket frustrerad. Ligger och ältar problemet på nätterna och funderar på vad som egentligen krävs för att få Länsstyrelsen att agera, avslutar Östen.