Foto: Shutterstock Lodjursstammen har minskat något sedan förra vintern, men anses stabil och håller sig en bra bit ovanför referensvärdet på 870 individer.

Stabil lodjursstam ger rätt att besluta om jakt

Närmare 1 300. Så många lodjur uppskattas det ha funnits i Sverige i vintras. Det är en minskning jämfört med året före, men Naturvårdsverket delegerar nu rätten att besluta om licensjakt till länsstyrelserna.

– Vi bedömer att lodjursstammen i landet är fortsatt stabil och livskraftig, även om det registrerats några färre familjegrupper i år i inventeringen jämfört med föregående år. Antal individer i de tre rovdjursförvaltningsområdena överstiger som tidigare de respektive fastställda miniminivåerna och det nationella referensvärdet som är 870 individer, säger Mona HansErs, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Under den gångna vintern registrerades 218 familjegrupper (alltså honor med årsungar) jämfört med förra vintern då inventeringsresultatet var 242,5 familjegrupper.

En omräkning till antal individer ger i ett medianvärde på 1 276 lodjur med ett intervall på 1 076–1 477 djur. Naturvårdsverket påpekar att det är viktigt att komma ihåg att inventeringen ger en uppskattad population och att det finns en naturlig variation mellan åren.

Delegering för två år

Om miniminivån för arten överstigs i ett rovdjursförvaltningsområde kan Naturvårdsverket delegera rätten att besluta om licensjakt till de länsstyrelser som ingår i förvaltningsområdet.

– Lodjurspopulationen är fortsatt stabil och ligger över det nationella referensvärdet och de regionala miniminivåerna. Vi lämnar därför över rätten att besluta om licensjakt på lodjur till alla länsstyrelser, utom länsstyrelsen i Gotlands län, där lodjur inte förekommer, säger Hanna Ek, biträdande enhetschef på Viltförvaltningsenheten.

Beslutet om delegering till länsstyrelserna i samtliga rovdjursförvaltningsområden gäller denna gång för två år, alltså till och med den 15 april 2026.