Foto: Shutterstock De utsatta fjällgässen är ofta födda i fångenskap och därmed oerfarna inför ett liv med hot från rovdjur.

Fjällgåsen fortsatt hotad trots utsättningar

Trots en positiv utveckling är fjällgåsen hotad och lever genom ”konstgjord andning”. Utsättningar är en förutsättning för att predatorerna inte ska sänka arten.

Åtgärder

• Ryska fjällgäss har satts ut i i de svenska fjällen för att rädda arten.
• Dna-analyser har visat att det inte rör sig om hybrider, därför bedöms åtgärden vara oproblematisk.
• Det finns något högre grad av inavel i den svenska fjällgåspopulationen jämfört med den norska och ryska.

Källa: Jakt & Jägare

I år har bara ett litet antal fjällgåsungar överlevt på grund av att det har varit ovanligt mycket aktivitet från havsörn i gässens häckningsområde, rapporterar P4 Gävleborg.

Stärka stammen

Under flera år har trenden för fjällgås definierats som positiv. Men detta bygger på att intensiva stödinsatser för att stärka populationen. Trots det märks att en ovanligt intensiv havsörnsaktivitet trycker tillbaka stammen.

Lars-Göran Lindström, Hudiksvalls fågelklubb, har följt fjällgässen under 25 år. Han betonar att de senaste årens svagt positiva trend är ett resultat av konstgjord andning och ingenting som resulterat i en på sikt livskraftig population.

”Ett problem”

– Många par är i häktningsför ålder, men predation av rödräv, mink och havsörn uppe i fjällområdet är ett problem, säger han till P4 och tillägger:

– Det föds för få ungar.