Foto: Pelle Strindberg Jutehammar & Göran Ekeberg/AddLight Eva Osterman Lind är veterinär och parasitolog vid SVA.

Trikiner i vildsvin – högsta förekomsten på flera år

Det är tämligen ovanligt men för tredje gången i år har trikiner konstaterats i vildsvin i Sverige. Och det är en riklig förekomst.

När vildsvinsprovet från jägaren kom till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys upptäcktes en stor mängd rundmaskar, trikiner, i provet från vildsvinet som skjutits i Oskarshamn.

– Det var väldigt många larver, säger Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog, till Jakt & Jägare.

Närmare bestämt 347 larver per gram kött från en sugga vägandes 85 kilo. Det är den högst uppmätta förekomsten på flera år.

Eva Osterman Lind säger att vildsvinet ätit av ett annat djur som hade trikiner och att det djuret antingen hade väldigt mycket trikiner eller att suggan ätit mycket från just det kadavret.

“Firade” på SVA

Det tillhör absolut inte vanligheterna att man på SVA hittar trikiner i inskickade prover.

– Det är lite speciellt när det händer, vi firade faktiskt med en liten gemensam frukost. Det är några få fall varje år. Rekordet är väl nio på ett år. Det hänger naturligtvis ihop med hur många vildsvin som skjuts och hur många prover som skickas hit, säger Eva Osterman Lind.

Inga fler trikinfynd har gjorts. Men det är inte omöjligt att det dyker upp fler från samma område. Det kan ske inom ett par år, berättar Eva.

Hur orolig ska man vara för trikiner som jägare och konsument?

– Utför man testerna på rätt sätt och skickar till labb ska man känna sig trygg. Man blir inte sjuk av någon enstaka larv. Recept? inte gå upp i värme.

Väntar ni en ökning i mängden tester nu när jägare får sälja vildsvinskött till privatpersoner?

– Vi räknar inte med att det blir så många att det påverkar våran vardag. Men det jättekul om det ökar.

Använd appen

Hon säger också att SVA tar emot provdokumentation via sin app som för nuvarande finns att ladda ner via SVA:s webbsida, inom kort också på appstore och motsvarande ställen.

– Appen heter Trikintest, man fyller i uppgifterna elektroniskt och det skickas också vidare till Livsmedelsverket, förklarar Eva Osterman Lind.

Vad tycker du själv om att äta vildsvin?

– Det är jättegott. Ett tips är att inte hetta upp köttet för mycket vid tillagning. Då riskerar det inte att bli så torrt.