Foto: Avelsprogrammet, NINA När fjällrävarna nyligen släpptes ut i fjällområdet kring Sylarna var bland annat personal från länsstyrelsen i Jämtlands län på plats.

Gps-märkta fjällrävar utsläppta nära Jämtland

I fjällmassivet Sylarna, på gränsen mellan Norge och Sverige, släpptes nio unga fjällrävar ut för ett par veckor sedan. För första gången var fem individer försedda med gps-halsband.

Syftet med sändarutrustningen är att ge forskarna vid Norsk institutt for naturforskning, NINA, värdefull kunskap i arbetet med att rädda den starkt hotade fjällräven i Norge, Sverige och Finland. Just fjällområdet kring Helags och Sylarna hyser en av Sveriges största fjällrävspopulationer.

Sprider sig i området

– Vi har redan sett att fjällrävsvalparna sprider sig över området, och vi hoppas att de ska föröka sig och bidra med viktigt genetisk variation, så att inaveln minskar något, säger Malin Larm, projektkoordinator för Felles Fjellrev vid länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande.

Data från sändarna kan sannolikt också hjälpa till att kartlägga orsakerna till att fjällrävar dör. Ett fåtal har dokumenterats som tagna av kungsörnar, och flera dödsfall kan spåras tillbaka till människoorsakade faktorer som viltolyckor. Annars är dödsorsakerna okända.

Gränsöverskridande samarbete

Gps-märkningen finansieras genom Interreg-projektet Felles Fjellrev – Together for the Arctic Fox, ett gränsöverskridande samarbete mellan Norge, Sverige och Finland för att bevara fjällräven. Sändarna samlar in data fram till oktober, då en mekanism gör att halsbandet automatiskt faller av.

Fjällrävar föds upp på Sæterfjellets avelsstation i Norge sedan 2005. Totalt 494 valpar födda på stationen har släppts ut i de norska fjällen under dessa 20 år. Och för första gången är nu fem av fjällrävarna gps-märkta.