Foto: Shutterstock "Beslutet syftar till att förebygga ytterligare angrepp och minska den ekonomiska och känslomässiga belastningen för fårägare i området", skriver länsstyrelsen i sitt pressmeddelande.

Skyddsjakt på lodjur inledd i Norrtälje – upprepade angrepp mot får

Länsstyrelsen i Stockholms län har beslutat om en ny skyddsjakt på ett lodjur i Norrtälje kommun, efter ytterligare angrepp mot får i området.

Jakten får pågå mellan den 1 och 31 juli 2025, men avslutas tidigare om ett lodjur fälls eller om beslutet upphävs, skriver länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande under tisdagen.

Beslutet kommer efter att sammanlagt tio lodjursangrepp inträffat mot fårbesättningar på Väddö, Singö och i närheten av Hallstavik. Det tidigare tillståndet för skyddsjakt, som gällde mellan den 12 och 30 juni, ledde inte till att något lodjur fälldes. Länsstyrelsen väljer nu att agera på eget initiativ.

– Det är tydligt att vi har att göra med en skadegörande individ som utvecklat ett intresse för får. Lodjur som lär sig att får är lättillgänglig föda tenderar att återvända till samma platser, säger Ingemar Parck, vilthandläggare på länsstyrelsen Stockholm.

Svårt att skydda djur från lodjur

Skyddsåtgärder som lapptyg, ljud- och ljusskrämmor, som ibland fungerar mot varg, har begränsad effekt på lodjur. Länsstyrelsen bedömer därför att det inte är möjligt att stoppa angreppen med enbart förebyggande insatser.

Beslutet om skyddsjakt omfattar ett lodjur som rör sig ensamt inom ett tydligt avgränsat område – Väddö, Singö och västerut in på fastlandet. Jakten får endast inledas om ett ensamt lodjur påträffas i direkt anslutning till får- eller gethagar, eller efter ett bekräftat angrepp.

– Med tanke på tätheten av fårbesättningar i området är risken för ytterligare skador stor. Vår bedömning är att skyddsjakten är nödvändig och inte hotar lodjurets bevarandestatus i länet, säger Parck.

Endast utsedda jägare får delta

Skyddsjakten får endast utföras av särskilt utsedda jägare och följer bestämmelserna i jaktförordningen. Beslutet syftar till att förebygga ytterligare angrepp och minska den ekonomiska och känslomässiga belastningen för fårägare i området.