Kronvilt ska inte etablera sig på Öland, tycker LRF.
Foto: Shutterstock Kronvilt ska inte etablera sig på Öland, tycker LRF.

LRF polisanmäler kronvilt på Öland

Lantbrukarnas riksförbund i Borgholm och Mörbylånga vill inte att kronvilt ska etablera sig på Öland. Därför polisanmäler de olagliga utsättningar som, enligt dem, har ägt rum i Borgholms kommun.

– Det är egensinnigt och oschyst att plantera ut djur för eget nöje för det skapar oreda i andras verksamhet. Många är oroliga för att det här ska bli ett bekymmer och vi kan därför inte hålla tyst. Gör vi ingen markering finns risken att det blir ett accepterat beteende, säger Roger Gustafsson, ordförande i LRF Mörbylånga kommungrupp i Ölandsbladet.

Oroliga för skador
LRF har redan gjort flera polisanmälningar om olagliga utsättningar som de menar att privatpersoner har gjort.
Lantbrukarna är oroliga för att få stora skador på åkrar och vallar, och påpekar att det räcker med att vända sig till kollegor i andra delar av landet för att se hur det kan gå.
– Öland ska inte behöva vara med om detta. Detta måste stoppas. Vi kan inte sitta stilla och se på när nya arter introduceras. Vad är nästa steg? Mufflon? Det räcker med de djur vi redan har och måste hantera som exempelvis gäss och rådjur, tycker Pär Åberg, sammankallande i LRF:s viltgrupp på Öland.

Planerar fler åtgärder
Han berättar också att LRF planerar fler åtgärder för att i tid förhindra att kronvilt etablerar sig på ön.
– Vi jobbar vidare och återkommer med fler handlingar i detta ämne. Bland annat planerar vi att ansöka om skyddsjakt på kronhjort och det kommer vi att driva stenhårt, säger Pär Åberg.