Foto: Mostphotos Nationalparker och naturreservat, hur bör de skötas? Riksrevisionen föreslår förbättringar.

Kritik mot skötseln av nationalparker och naturreservat

Skötseln av nationalparker och reservat släpar efter. Nu riktar Riksrevisionen kritik mot att Naturvårdsverket inte ger länsstyrelserna stöd för att bedriva en effektiv förvaltning.

Rekommendationer i korthet

• Riksrevisionen rekommenderar regeringen bland annat att se över den finansiella styrningen samt se till att uppföljningen av förvaltningen utvecklas.
• Naturvårdsverket rekommenderas bland annat att förbättra sin vägledning till länsstyrelserna, se till att nationalparkernas skötselplaner är aktuella samt se över fördelningen av medel till länsstyrelserna.
• Länsstyrelserna rekommenderas bland annat att se till att skötselplanerna för de statliga naturreservaten är aktuella.

I ”Vägledning om jakt i naturreservat” från 2022 skriver Naturvårdsverket bland annat: ”Naturreservatets syfte styr om jakt behöver begränsas eller gynnas.”

Nu har Riksrevisionen riktat häftig kritik mot skötseln av landets mest värdefulla naturområden. Det rör sig om nationalparker och naturreservat som, enligt riksdagsbeslut, ska förvaltas med hög ambitionsnivå med målet att befintliga naturvärden ska bibehållas eller öka.

Biologisk mångfald

Därutöver har Sverige internationella åtaganden att leva upp till genom EU-medlemskapet, Agenda 2030 och konventionen om biologisk mångfald.

Av Riksrevisionens granskning framgår att grunden för problematiken är bristande finansiering som resulterar i att länsstyrelserna skjuter nödvändiga åtgärder på framtiden.

Ett annat dilemma är, enligt Riksrevisionen, att Naturvårdsverket agerar passivt och inte ger länsstyrelserna stöd så att de kan bedriva en effektiv förvaltning. Det kan till exempel gälla it-stöd.

Fungerar inte effektivt

– Förvaltningen av skyddad natur fungerar inte effektivt. På sikt leder bristerna till att de värden som skyddats i våra nationalparker och naturreservat inte kan bibehållas, eller att de helt går förlorade. Det handlar både om naturområden som är värdefulla för den biologiska mångfalden, och om människors möjlighet till friluftsliv, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

I kritiken nämns även att Naturvårdsverket inte tar hänsyn till enskilda läns speciella behov vid fördelning av medel, något som kan innebära att genomförda åtgärder inte alltid är de som egentligen borde ha prioriterats.

Här kan du läsa Riksrevisionens rapport.

Här kan du läsa ”Vägledning om jakt i naturreservat”.