Foto: Mostphotos Älgjakten, en högtidsstund både för människa och hund i många delar av Sverige.

Sänkt tilldelning under älgjakten i Västerbotten

9 304 älgar får fällas under årets licensjakt i Västerbottens län. Avskjutningen blir därmed lägre än tidigare år på grund av den vikande stammen.

Enligt de senaste beräkningarna fanns det omkring 22 000 älgar efter jakten förra hösten i Västerbotten – jämfört med de 40 000 djur som fanns under stora delar av 2010-talet.

Fem områden

Enligt målsättningen får 9 304 älgar fällas under den kommande licensjakten i de fem älgförvaltningsområden som finns i länet. Förhoppningen är att balansera stammen i de västra länsdelarna, medan stammen i kustområdena ska minskas något.

Slutmålet är att uppnå en älgstam på omkring 20 000 djur.

Jagar i trakten

Jaktprofilen och juristen, Tage Collberg, som själv organiserar jakter och jagar i området, påpekar att de djur som sparas genom den sänkta tilldelningen riskerar att bli rovdjursmat i stället.

– De har sänkt tilldelningen men inte i proportion till rovdjuren. Jag har redan blivit av med fem älgar till björn. En ko med två kalvar och två ytterligare kalvar. Det märks att vi haft ovanligt lite ren på området och då tar de vad som finns, säger han och fortsätter:

– Det här området är bara 3 500 hektar och jag har sett två vuxna björnar i det på kamera. Det blir ingen rolig jakt i början, man får vänta på vandringsälgarna.

Ojämn fördelning

Generellt, bedömer Tage Collberg, är älgtillgången mycket ojämnt fördelad. Det ä maten som bestämmer.

– Sparar man lövsly hittar man älg, men i ren tall- och granskog är antalet lika med noll. Bolagen har en funktion att fylla, man måste anpassa biotopen, säger han och avslutar:

– Skogsbolagen har faktiskt ett viktigt samhällsansvar att ha en stark älgstam. Vi vet inte när det blir kris eller krig, men det är inte långt borta. Vi kan ju inte äta skogen utan det som är i den.