Älgupproret
Namninsamlingen för en ny älgförvaltning pågår på webbplatsen älgupproret.se. Där finns också information om älgförvaltning och betesskador.
Philip Kullgren har en bakgrund inom reklam och det märks att han och kompisen Lars-Göran är skickliga på att komma ut med information.
Under ett år har de arbetat med sin hemsida älgupproret.se, som skapades för att samla underskrifter på temat: ”Gör om älgförvaltningen!”
Jagar i Jämtland
Philip jagar främst hemma i Östergötland och på gamla släktmarker i västra Jämtland, men i år ställer laget in septemberjakten för första gången någonsin.
– Förra året såg vi inte ett djur och skulle det mot förmodan dyka upp någon älg i år så vill vi ändå inte skjuta, säger han till Jakt & Jägare.
Kan du berätta mer om Älgupproret?
– Idén har hängt med ett tag, vi har sagt varje år att något borde göras men nu var det dags. När vi är klara med vår första jaktvecka väller det in betaljägare, så det känns som en lite hopplös situation ibland, både lokalt och nationellt. För något år sedan bestämde vi oss att göra det för älgarnas skull, och lite för vår egen. Det är en skön känsla att åtminstone göra ett ordentligt försök.
Han tillägger:
– Man har testat systemet i ett tiotal år nu och det fungerar inte, därför måste vi prova något nytt där vi tar hänsyn till fler parametrar än betesskador. Älgen kan inte få skulden för allt som går fel i skogsbruket, det fungerar inte att bara skjuta bort djuren.