Foto: Mostphotos Lodjur i snö. I södra Dalarna är det just nu barmark, vilket försvårar jakten.

Licensjakt på lodjur börjar 1 mars – om de går att hitta

Vi tittar lite närmare på Dalarna. Där är jakten indelad i tre områden: norra- , mellersta- och södra Dalarna.

Licensjakt på lo

Jakten är strikt reglerad av länsstyrelsen. I Dalarna sker jakt under mars månad eller till kvoten är fylld. För hela länet gäller att 15 djur får fällas.
Jakten avlyses

  • när 6 honor har fällts eller
  • när det beslutade antalet djur fällts eller påskjutits och avräknats inom länet eller inom delområdena eller
  • när jakttiden löpt ut.

Totalt i hela länet får 15 djur fällas varav två i norra området och 13 sammantaget i mellersta och södra området, varav högst tre i mellersta.

Ingen snö – inga spår

För ett specifikt jaktområde i södra området, som Jakt & Jägare har talat med, är det i skrivande stund högst osäkert om det blir någon jakt i morgon lördag. Dels för att det är barmark och dels för att det var två veckor sedan ett lodjur fastnade på viltkamera just i jaktområdet.

Jaktsamordnaren för detta område, vi kan kalla honom Olle, har inte så höga förhoppningar om att det ska bli jakt av. Inte på premiärdagen i alla fall:

– Vi håller tummarna att något lodjur fångas på bild i någon av viltkamerorna innan jaktstarten i morgon lördag. Då skickar vi ut sms med information om var vi ska samlas, säger Olle.

Hur förbereder man sig inför en lodjursjakt?

– Det viktigaste är att få så mycket jaktmark som möjligt. Det vi har gjort här är att samordna bland de lokala områdena, sju, åtta områden så att det blir en större yta. Vi har nu runt 8 000 hektar att jaga på.

I år blir fjärde året som Olle och de lokala jägarna samordnat licensjakten på lo. Hittills har inget djur fällts under åren.

– Det har varit för dåliga förhållanden, tyvärr, säger Olle och syftar på brist på spårsnö.

Stövare gäller

När eller om man får upp ett spår, antingen via spår i snön eller kameraobservationer, är det på med hundar som gäller, berättar Olle. Rävstövare helst.

– Det är en väldigt rörlig jakt. En katt kan ju gå en hel dag om det är så.

En annan sak som skiljer sig från ”vanlig” jakt är att det finns en risk att det kommer aktivister som vill stoppa eller störa jakten.

Plan mot aktivister

– Det finns en plan för att bemöta det eventuella hotet men det är inget jag går in på nu, säger Olle.

För tre år sedan, berättar han, var det aktivister som förstörde jakten för ett närliggande område. Då gick de in på en gård som ägdes av en anställd i Jägareförbundet.

– Det har vi med oss när vi ses och är beredda på att det kan hända något. Man får tänka sig för innan man åker till samlingsplatser och så.