Arne Söderberg är fältsamordnare på länsstyrelsen i Dalarna. Det är han som har spårat upp den blinda älgen. När Jakt & Jägare ringer sitter han på skotern någonstans i vildmarken mellan Dalarna och Jämtland. Han passar på att stanna och ta en kaffepaus.
Varför tror man att älgen är blind?
– Dels på grund av rapporter jag fått in och dels bilder på djurets rörelsemönster. Jägarna under älgjakten i höstas var de första som rapporterade. De sa att de såg en grå hinna över ögonen. Jag tog kontakt med en veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt och hans slutsats är att den förmodligen är blind.
Gått i träd
Arne berättar att när han spårade den såg han att älgen hade gått i cirklar på sjöis, gått in i träd och stenar i ett område nordnordost om Rättvik.
– Tyvärr får jag ju inte skjuta den när jag spårat upp den. Enligt jaktförordningens paragraf 40 C får man avliva ett djur om det lider. Men bara om man anträffar det, inte om man spårat det.
Långvarigt problem
Det är alltså på grund av ett ord i lagstiftningen som djur som det här får lida helt i onödan. Arne Söderberg säger att det varit ett problem under många år.
– Länsstyrelserna har länge stött på beslutsfattarna för att få en ändring till stånd, men det har inte hänt något. Som det är nu är inte så mycket lovligt att skjuta i de här trakterna och då minskar ju chanserna att någon med rätt vapen är ute och jagar och anträffar älgen.
Så vad kan ni göra nu?
– Jag har kontakt med några jägare och bett dem rapportera om de ser något konstigt. Så mycket mer går inte att göra nu, avslutar Arne Söderberg.