Foto: Shutterstock Det finns en liten men ändå genetisk skillnad mellan nordamerikansk älg (Alces americanus) och europeisk älg (Alces alces). Det var först för 20 år sedan som arterna delades upp.

Minskande älgstam i Europa – trots älgens ikonstatus

Älgen är en ikon i både nordamerikanska och europeiska skogar – men dess framtid i Europa är långt ifrån säker. En ny internationell undersökning visar att älgstammen i flera europeiska länder är på tillbakagång, samtidigt som den förblir stabil eller till och med växer i Nordamerika.

Resultaten presenterades vid det nionde International Moose Symposium, som i år hölls i Östersund. Symposiet samlade över 180 forskare, förvaltare och viltintresserade från elva länder, alla med det gemensamma målet att förstå och bevara världens största hjortdjur.

Älgen hotad i Europa – men stabil i Nordamerika

Undersökningen, som omfattade data från tio av Kanadas 12 provinser, 24 amerikanska delstater samt nio europeiska länder, visar tydliga geografiska skillnader. Medan Nordamerika ser en stabil eller ökande älgstam, visar trenden i Europa på minskning.

– I Skandinavien har stammen medvetet hållits nere för att begränsa betesskador i skogsbruket, säger Christer Kalén från Skogsstyrelsen.
– Men på senare år har jakttrycket lättat och stammen är nu åter på väg uppåt.

Jakt är tillåten i majoriteten av de undersökta områdena (77 procent), men omfattningen varierar kraftigt. I USA:s delstat Nevada sköts endast två älgar, medan Sverige hade en avskjutning på cirka 56 000 djur under 2024.

Sjukdomar och rovdjur ytterligare hot

Stora rovdjur som varg och björn påverkar älgstammen i 85 procent av de studerade områdena. Men ett ökande problem är olika sjukdomar. I Nordamerika nämns särskilt vinterfästing, hjärnmask, vävnadsmask samt den dödliga prionsjukdomen CWD (Chronic Wasting Disease).

Älgen som symbol för nordliga ekosystem

Symposiet, ofta kallat ett forum för världens “moosers”, har sedan 1973 varit en mötesplats för älgforskare och praktiker. Under årets möte i Östersund – ett område med cirka 40 000 älgar i de omgivande skogarna – fick deltagarna även möjlighet att se älgar i det vilda, samt besöka en älgpark där djuren kunde ses på nära håll, skriver Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på sin webbsida

– Vi ser älgen som en ikon. Den har stor betydelse både biologiskt och kulturellt, säger Margareta Steen från SLU.

Framtidens förvaltning

Att älgen är älskad räcker inte – framtiden kräver noggrann förvaltning, menar SLU. Den nya undersökningen understryker behovet av internationellt samarbete, långsiktig forskning och anpassad jakt- och rovdjurspolitik för att bevara älgstammen, särskilt i Europa.