Kritik mot nekad björnjakt i Idre

Företrädare för Idre sameby är kritiska mot länsstyrelsen och Naturvårdsverket, som avslagit deras ansökan om skyddsjakt på en björnhona med tre ungar.

Det började med att länsstyrelsen sa nej till skyddsjakt och det beslutet överklagade Idre sameby till Naturvårdsverket, som inte heller beviljade skyddsjakt. Det beslutet går inte att överklaga.

Nyheten om överklagandet finns här:

– Så nu är det meningslöst att skicka in ytterligare en skyddsjaktsansökan på de här tre björnarna, säger samebyns rovdjursansvarige, Benny Jonsson, till Jakt & Jägare.

Inga skador – än så länge
Naturvårdsverket motiverade avslaget bland annat med att skador orsakade av björn inte har uppstått.

– Vi tycker att myndigheterna i det här fallet har agerat på ett felaktigt sätt. Länsstyrelsen har ju uttalat att björnstammen i Dalarna ska minska med tio procent. Då borde de ha bifallit vår ansökan, anser Jonsson.

– De här björnarna befinner sig i kalvningslandet. Förutom vi renskötare är det även andra som sett dem där. Vi har bevis för att björnar dödar många renar, framför allt kalvar, under våren och försommaren. För två år sedan förlorade vi tusen renkalvar på grund av den stora rovdjursförekomsten, kommenterar Benny Jonsson.