Molnen tornar upp sig för vargarna i Idaho. Merparten ska bort.
Foto: Mostphotos/Markus Beck Molnen tornar upp sig för vargarna i Idaho. Merparten ska bort.

Nu ska vargarna bli färre i Idaho

En omfattande jakt på vargar planeras i amerikanska Idaho. För närvarande finns det cirka 1 500 vargar i delstaten och merparten av den lokala stammen i Klippiga bergen ska bort.

Idahos senator Mark Harris, republikan, anser att vargarna ställer till problem i delstatens omfattande lantbruk som bland annat hyser 2,8 miljoner boskapsdjur. I debatten mellan vargmotståndare och vargförespråkare hävdar de senare att endast 102 tamdjur togs av vargar förra året vilket inte alls motiverar en radikal minskning av vargstammen.
Vargmotståndarna hävdar å sin sida att rovdjuren även går hårt åt älgstammen. Detta avfärdar förespråkarna för varg med att det finns minst 120 000 älgar. Studier visar även att älgstammen blivit friskare när vargarna tar de svagare individerna.

Ny lag tillåter jakt
Vargmotståndarnas åsikter har fått mest gehör och enligt tidskriften National Geographic har en ny lag som tillåter vargjakt lätt röstats igenom i såväl senat, 26 röster för och sju emot, som representanthus, 58 för och elva emot.
Den nu tillåtna jakten kommer att ske i sådan omfattning och på ett sätt som upprört inte bara vargförespråkare utan även delar av jägarkåren. Jakt från flyg, terränggående fordon och snöskoter tillåts liksom åtel och nattbelysning. På privat mark tillåts snaror och fällor året om.

Beslutsrätten flyttades av Trump
Idaho satsade tiotals miljoner dollar på att återintroducera vargen i delstaten 1995. Skattepengar som nu är bortkastade enligt dem som vill ha vargen kvar. En viss vargjakt har redan förekommit, ca 500 djur har fällts årligen. Beslutet om huruvida varg ska anses vara en hotad art eller ej har tidigare legat på federal nivå. President Trump överförde ”i sista minuten” beslutsrätten till delstatsnivå. Om antalet vargar blir färre än 150 har de federala myndigheterna fortfarande rätt att ingripa.