Foto: Shutterstock Länsstyrelsen i Gävleborg säger ja till skyddsjakt på den närgångna vargen i Bollnästrakten. Tidigare har myndigheten avslagit tre ansökningar om skyddsjakt.

Skyddsjakt beviljad på Bollnäsvarg

Länsstyrelsen i Gävleborg säger ja till skyddsjakt på den närgångna vargen i Bollnästrakten. Tidigare har myndigheten avslagit tre ansökningar om skyddsjakt.

Som Jakt & Jägare tidigare har skrivit om har boende i byar utanför Bollnäs i Hälsingland haft en rad problem med en närgångna vargar som rört sig i trakten. Bland annat har det rapporterats att en varg har bitit sönder saker som plogpinnar, blomkrukor och vattenslangar.

Meddelat avslag

Men enligt länsstyrelsen har det avvikande beteendet inte räckt för att bevilja skyddsjakt och man har meddelat avslag vid tre tillfällen.

I lördags utsattes en hundägare och hans hund för ett avbrutet angrepp och ytterligare en ansökan om skyddsjakt skickades in.

Länsstyrelsen säger nu ja till ansökan med hänvisning till att vargen uppvisar ett oönskat beteende och att den gärna söker sig till områden med människor.

Finns stor risk

Sedan skriver man att om den ”får fortsätta att tillvänjas i området finns det stor risk att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur”.

Jakten får pågå till och med den 4 april.