FOTO: HANS CHRISTIANSSON/SHUTTERSTOCK Fem får i besättningen dödades vid den troliga vargattacken, ett skadades. (arkivbild)

Sannolikt varg – fem får dödade i Skåne

Med största sannolikhet var det varg som dödade fem får inom reviret Linderödsåsen i Skåne under helgen. Det konstaterar länsstyrelsen som går ut med ett pressmeddelande efter att besiktningen blivit klar.

Angreppet skedde i Hörby kommun inom vargreviret Linderödsåsen och fem får dödades och ett skadades.

Besiktigade på plats

Länsstyrelsen kontaktades av djurägaren på söndagsmorgonen och plasten besiktigades.

– Vi tittade på hur angreppet såg ut för att avgöra vad som hänt. När det är flera vuxna får som dödats är det nästan alltid en varg eller en löst springande hund. Men vi är nästan helt säkra på att det här rör sig om en varg, säger sa Nils Carlsson, enhetschef på art- och naturenheten vid länsstyrelsen i Skåne, till SVT Nyheter på söndagseftermiddagen.

Nedvandrande hane

I dag på måndagsförmiddagen gick länsstyrelsen i Skåne också ut med information om att det med ”största sannolikhet” rör sig om ett vargangrepp.

– Det är dock inte säkert att det är någon av vargarna från reviret som utfört angreppet. Helt nyligen fick vi svar på en DNA-analys från en spillning. Den hittades 30 oktober någon mil från det aktuella angreppet och visar att en varghane från Östergötland som inte tillhör reviret ar befunnit sig i området, kommenterar Nils Carlsson.