Foto: Bertil Pettersson JRF:s förbundsordförande Solveig Larsson.

LEDARE: Vi behöver samarbeta för att nå målen

Tillsammans blir vi starka. Men även om regeringen förstår jägares och landsbygdsbors utmaningar har inte de vindar som nu blåser nått ner på myndighetsnivå. Det skriver JRF:s förbundsordförande.

För drygt ett år sedan drabbades Fagersta mycket oväntat av afrikansk svinpest, ASF. Troligen är det den kommunala soptippen som är orsak till utbrottet bland de vildsvin som har haft ”dukat bord” där.

Underkänd hantering av sopor har dock vänts under bekämpandet och det svenska samarbetet mellan ideella krafter och myndigheter har visat på unikt ädel valör i genomförande. Området är friförklarat från afrikansk svinpest ett år efter utbrottet. Framgången hade inte varit möjlig med enbart myndighetsbeslut. Boende och skogsägare i området har respekterat förbudet att vistas på marken och jägare har genomfört heroiska sökinsatser. Det är ett mycket svårt arbete som har lyckats exemplariskt och visar på att tillit och ideella krafter tillsammans med kompetent myndighetsutövning förmerar effekt i genomförande!

Nu gäller det att alla soptippar med matavfall i Sverige säkras så att vildsvin inte kommer in. ASF sprids alltmer i Europa och smittan är bara en ”korvmacka bort”. Privatpersoner måste ha säkra godkända matavfallskomposter, hur kan då professionell sophantering tillåtas ha så grundläggande brister?

Efterlängtat vargbeslut av EU

Från EU-horisonten har ett mycket efterlängtat beslut äntligen kommit. Vargens skyddsstatus ska ändras till ”förvaltningsbar”. Det sker genom att EU begär att Bernkonventionen ändrar status på varg och därefter kan EU justera i art- och habitatdirektivets bilagor. Då hamnar varg i samma bilaga som där skogshare, mård och iller finns i dag, vilt som vi jagar med allmän jakt. Fortsatt ska gynnsam bevarandestatus hållas vilket gör att regeringens arbete med att sänka referensvärdet till 170 och förenkla reglerna för skyddsjakt är fortsatt viktigt, så att människor som tvingas leva med varg i sin närhet bättre kan upprätthålla livskvalitet.

Den svenska regeringen har föredömligt skapat allianser bland EU-länderna och arbetat målmedvetet för att få till stånd tillräckligt stöd för att få igenom beslutet. Vårt nordiska jaktsamarbete i Nordisk Jägarsamvirke (NJS) har också konsekvent genomfört påverkansarbete tillsammans med FACE och även lantbrukets EU-organisation har tryckt på. Tillsammans blir vi starka och det är skönt med en regering som förstår jägares och landsbygdsboendes utmaningar – även här når ideella krafter och myndigheter i samarbete målet!

Vargtilldelningen – en besvikelse

I beslutet om vargjakt saknas samarbetsförmågan. Även om förväntningarna var lågt ställda så blev det en besvikelse. 30 vargar i mellersta rovdjursförvaltningsområdet motsvarar inte tillväxttakten. Södra rovdjursförvaltningsområdet, där nya etableringar och snabb tillväxt ger exponentiellt ökande skador, får ingen beståndsreglerande jakt. Länsstyrelsen i Dalarna medger heller ingen jakt, och har dessutom motiverat det med en påstådd omfattande tjuvjakt – trots att JRF:s vetenskapliga granskningsråd effektivt kunnat slå hål på den myt som Grimsöforskarna har skapat. Detta visar med tydlighet att de vindar som nu blåser i EU och regering inte har nått ner på myndighetsnivå.

Men vi fortsätter att kämpa för våra kulturarv och ett meningsfullt liv på landsbygden, och trägen vinner!