Foto: Gamma-man, Mostphotos Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm.

Statskontoret har analyserat Naturvårdsverkets verksamhet

2023 gav regeringen Statskontoret i uppdrag att utföra en analys av Naturvårdsverket och föreslå åtgärder. Nu är analysen klar.

Statskontoret

är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Finansdepartementet och har till uppgift att på regeringens uppdrag bistå med utvärderingar och uppföljningar av statlig och statligt finansierad verksamhet.

Källa: Wikipedia

Bland annat konstaterar Statskontoret att jakt- och viltfrågor kan vara på väg bort från Naturvårdsverket.

En av de åtgärder som analysen nämner är den planerade nya myndigheten för jakt- och viltvård. En utredning som ska vara klar i april 2025 och som Jakt & Jägare nyligen skrivit om.

”En ny jakt- och viltvårdsmyndighet skulle sannolikt leda till att många eller flertalet av Naturvårdsverkets uppgifter som rör jakt och vilt flyttas till den nya myndigheten. Det skulle i sådant fall innebära en inte obetydlig kostnadsminskning”, står i rapport.

Vidare skriver man att inrättandet av en ny myndighet på sikt kan skapa bättre förutsättningar för en tydlig ansvars- och uppgiftsfördelning, även om rågångarna mellan myndigheterna inte kommer att vara spikraka:

”Men även om en ny jakt- och viltvårdsmyndighet inrättas kan det komma att finnas kvar vissa frågor som rör gränsdragningen mellan Naturvårdsverket och den nya myndigheten.”

– Det är naturligtvis bra att analysen visar på effektivisering och kostnadsbesparing om en ny viltmyndighet inrättas, men det viktigaste för oss är ändå att förutsättningarna för jakten blir bättre, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund, JRF.

Naturvårdsverket och länsstyrelserna

I sin rapport påpekar Statskontoret också att Naturvårdsverket har ett nationellt ansvar medan länsstyrelserna arbetar mer operativt, på det regionala planet.

”Länsstyrelserna har bättre förutsättningar att utföra operativa uppgifter i och med att de har personal ute i landet och kunskaper om lokala och regionala förhållanden”, står det i analysen.

– Jägarnas inställning till länsstyrelserna verkar variera över landet och över tid. Jag tror mycket är personberoende och det är tydligt att de län som har en öppen och aktiv dialog med jägarna också har bättre samverkan i viltförvaltningen, säger Jens Gustafsson på JRF.