Totalt inkom 23 ansökningar från 12 sökande. Sammanlagt önskade de cirka 28,2 miljoner kronor, men regeringen har beslutat att det bara finns 16,8 miljoner kronor ur viltvårdsfonden att fördela 2025.
Så Naturvårdsverket har – till skillnad från förra året – tvingats prioritera bland de 19 ansökningar som ansågs uppfylla kraven. Och enligt myndighetens delrapport om arbetet har ”de ansökningar som bedöms ha bäst förutsättningar att främja viltvården, eller andra liknande ändamål som är förenliga med syftet med jaktlagen, prioriteras”.
Åtta ansökningar får bidrag
Det har resulterat i att elva ansökningar har fått avslag och att åtta ansökningar har bedömts uppfylla syftet med bidraget bäst.
– Det är positivt att se att både antalet ansökningar och spridningen över verksamhetsområden har ökat med åren. Vi konstaterar att viltvårdsfondens finansiering fortsatt är en viktig grund för en hållbar och effektiv svensk viltvård och att vi kan prioritera medel till verksamhet med fokus på jaktbara arter, jakt och viltvård, säger Mona HansErs, enhetschef vid Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Största bidrag till JRF
Mest pengar, ett organisationsbidrag på 8 963 200 kronor, får Jägarnas Riksförbund. ”Baserat särskilt på organisationens medlemsantal, men även dess geografiska spridning och aktivitetsnivå”, skriver Naturvårdsverket.
Övriga sju beviljade bidrag är verksamhetsbidrag.
Fyra av dem går till Svenska Jägareförbundet för ”digital viltövervakning”, ”test och utveckling av fullskalig nationell vinginsamling”, ”skarvförvaltning 2.0” och ”viltvård på statens mark ovan odlingsgränsen”.
Dessutom får Svenska Spaniel- och Retrieverklubben bidrag till att kompetensutveckla sina viltspårsdomare, Tysk Jaktterrierklubb får bidrag till att utveckla sin viltspårsverksamhet och Svenska Älghundklubben får bidrag till att bland annat utbilda nya jaktprovsdomare.