I maj 2022, efter att det stod klart att en riksdagsmajoritet vill minska antalet vargar i Sverige till 170, gav den S-ledda regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att än en gång utreda hur många vargar som Sverige minst måste ha för att uppfylla kraven i EU:s art- och habitatdirektiv.
Två oberoende experter
NVV gav då de oberoende internationella experterna Nicolas Dussex från Norge och Phil Miller från USA i uppdrag att ta fram två nya forskarrapporter i ämnet. De båda har genomfört sina analyser angående demografiska och genetiska egenskaper hos den skandinaviska vargstammen med hjälp av flera olika simuleringsverktyg. Syftet har varit att bestämma den så kallade ”minsta möjliga livskraftiga populationsstorleken”, (MVP).
Grov misstolkning
När forskarna Dussex och Miller intervjuas av Dagens Nyheter menar de att regeringen gjort en grov misstolkning. De säger att ett referensvärde på 170 kan äventyra vargens överlevnad och strider mot EU:s art- och habitatdirektiv, som kräver att arter bevaras i livskraftiga populationer.
Omdebatterat referensvärde
Vargen var nästan utrotad i Europa under 1900-talet men har återhämtat sig. För att säkra dess framtid måste EU-länder rapportera referensvärden baserade på vetenskap. Enligt Dussex och Miller beräknas minsta livskraftiga population för den svenska vargstammen till minst 170 individer, men ett referensvärde måste vara betydligt högre för att ta hänsyn till faktorer som sjukdomar, födobrist och inavel.
Naturvårdsverket fick i uppdrag att undersöka hur referensvärdet kan sänkas, inte om det kan sänkas. Deras rapport anger ett intervall mellan 170 och 270, men betonar att en stor sänkning kan hota vargens bevarandestatus. I den nedre delen av intervallet krävs invandring av vargar från öst, vilket är osäkert och kan leda till genetiska problem.
Kullgren bestämd
Trots forskarnas varningar hävdade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i oktober 2024 att referensvärdet ska rapporteras som 170 individer. Forskarna och Naturvårdsverket betonar dock att ett hållbart värde måste ligga över denna nivå.
Forskarna påpekar att vargförvaltning är en känslig fråga, då arten ofta skapar konflikter med människor. Samtidigt kan politiska beslut inte ändra biologiska faktorer. Naturvårdsverket och forskarna är eniga om att regeringens tolkning av deras rapport är felaktig och riskerar att leda till en alltför liten och sårbar vargpopulation.
Ytterligare rapport beställd
I höstas gav regeringen också uppdraget till NVV att ta fram ”ytterligare förvaltningsåtgärder som krävs för att den svenska vargstammen ska bibehålla en gynnsam bevarandestatus enligt rådets direktiv om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter vid ett referensvärde om 170 individer.” Senast 15 mars ska förslaget lämnas till regeringen som om några månader ska rapportera ett nytt referensvärde för varg till EU-kommissionen.