Hon konstaterar till Jakt & Jägare att myndigheterna är duktiga på ta fram kostnader och risker – för just myndigheter.
– Men de som utsätts för skadorna som vargen åstadkommer glömmer man bort. Drabbade ska inte ens få hundraprocentig ersättning för rovdjursavvisande stängsel. Det är en tydlig inriktning på myndigheternas behov; dna-analyser med mera.
En annan sak man inte lyft i rapporten, menar Larsson är att färre vargar leder till att en immigrant som får avkomma får ett större genetiskt genomslag och minskar problemet med inavel.
Lagändring
I den 54-sidiga rapporten från Naturvårdsverket nämns också ett förslag till ändring i jaktförordningens paragraf 23, om licensjakt. ”Om beslut om licensjakt har fattats enligt 23 e § får beslutet ändras om det behövs med hänsyn till nya omständigheter eller av någon annan särskild anledning.”
– Det innebär att beslut om licensjakt kan genomföras snabbt, men jag noterar att det fortfarande bara ska gå att överklaga åt ett håll, nedåt, kommenterar Solveig Larsson.
För långsamt
Hon säger att det nu i alla fall tagit fram ett förslag på sänkning till 170 individer, men att det är en mycket lång framförhållning för genomförande.
– Jag hoppas att regeringen vågar gå fortare fram till 170 individer än Naturvårdsverket, som ser risker bara för djuret varg – inte för de som drabbas av den. Vargen står för så mycket lidande, kostnader och en sådan sak som störningar i livsmedelsproduktionen som är så viktig, avslutar Solveig Larsson.